Szabadidő

Új Nirvana-számot írt egy mesterséges intelligencia

A dalt egy zenei vénával megáldott youtubernek köszönhetően meg is lehet hallgatni.

Bár a kilencvenes évek meghatározó rockegyüttesének frontembere, Kurt Cobain már több mint 25 éve halott, munkássága most tovább él egy Funk Turkey néven alkotó youtubernek köszönhetően. A férfi ugyanis fogta az összes Nirvana-dal szövegét és betáplálta egy úgynevezett Markov-láncot használó mesterséges intelligenciába, amely az elemzett szavak és szókapcsolatok alapján hozta létre a Smother című számot.

Azaz pontosabbana dalszöveget, a hozzá tartozó zenét már maga Funk Turkey játszotta fel, egy Stratocaster gitárt, egy olcsó mikrofont és némi számítógépes szoftvert használva, amellyel többek között a basszust és a dobokat hozta létre a zenéhez. Utóbbival kapcsolatban még egy bocsánatkérő üzenetet is küldött Dave Grohlnak, a Nirvana egykori dobosának, akiről ismert, hogy nem szereti a digitális dobgépeket.

„Bocs Dave, ettől még így is imádlak!” – írta a youtuber.

Mesterséges intelligencia írt új Nirvana-dalt

A Nirvana frontembere, Kurt Cobain egy 1993. decemberi koncerten (Fotó: Getty Images)

Az énekhangot pár szűrővel utólagosan kezelte, hogy a szalagos magnókra vagy csöves erősítőkre jellemző, melegebb hangzása legyen.

A mesterséges intelligenciákat ma már egyre több területen használják az orvoslástól kezdve a pénzügyi szektoron át a jogi tanácsadásig. Mindezt összekapcsolva az egyre jobban fejlődő hologram-technológiával, nem elképzelhetetlen, hogy a ma már nem élő zenészek a jövőben akár újra turnézni indulhassanak. Emlékezetes, hogy az 1996-ban meggyilkolt Tupac Shakur hologramja 2012-ben Snoop Dogg mellett „lépett” a Coachella-fesztivál színpadára.

Igaz akkor még csupán egy, az írásvetítő működéséhez hasonló módszerrel jelenítették meg az egykori rappert a színpadon, akinek mozgását korábbi videoklipek alapján animálták, hogy passzoljon az éppen előadott számokhoz. A két technológia, na meg az egyre ijesztőbb eredményeket mutató deepfake képek-videók kombinációjával azonban egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy rövidesen olyan előadók is új számokkal, koncertekkel jelentkezzenek, akik ezt már éthető okokból nem tehetnék meg.

Ez persze rengeteg kérdést is felvet, a személyiségi és szerzői jogokkal kapcsolatban, hiszen felmerül a kérdés, hogy egy már nem élő előadó arca milyen jogi védelmet élvez, mint ahogy az is kérdés, hogy egy élő ismert ember arcáról készült digitális másolat felhasználása milyen esetekben lehetséges és milyen esetekben büntetendő.

Amíg ezekre megérkezik a válasz, addig hallgasd meg a Smothert az AI-Nirvanától!

További cikkeink mesterséges intelligenciával kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top