Szabadidő

Tavaly a magyarok 41 százalékának nem volt pénze egyhetes nyaralásra

Ez jobb, mint a korábbi években, de messze elmarad a skandináv országokban élők nyaralási lehetőségeitől.

A nyaralás fontos része az életünknek, ha kimarad a nyári pihenés, az kihathat az egész évünkre. Ezért lényeges a Qubit cikkében ismertetett Eurostat-adatsor, mely szerint a 16 éven felüli magyar lakosság 41,5 százaléka anyagi okokból kénytelen volt lemondani az egyhetes nyaralásról 2019-ben.

Nyári időben kellemes a medencézés

Nem mindenkinek van pénze legalább egy hetet nyaralni (Fotó: Pexels.com)

Úgy teljes a kép, jegyzi meg a cikk, hogy 2010 óta átlagosan és az egyes országokat tekintve is jobb lett a helyzet. Egy évtizeddel ezelőtt az európai lakosság 39 százalékának nem volt pénze hosszabb nyaralásra, tavaly már csak 29 százalék nem jutott el pihenni.

Magyarországon ez a különbség még nagyobb, 2013-ban még a lakosság 67,2 százalékának nem volt esélye sem arra, hogy például egy hétre leugorjon a Balatonra, mára ez a szám több mint 20 százalékponttal csökkent.

A tavalyi adatok szerint a legrosszabb helyzetben a románok vannak, ott a lakosság 54 százalékának nincs esélye kifizetni egy egyhetes nyaralást, míg a legjobban a norvégok állnak, ahol a 16 éven felüliek csupán 7,2 százaléka nem engedheti meg magának az üdülést.

Ha mégis elmennél nyaralni:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top