Szabadidő

Cuki kisfarkasról készült videó a Bükkben

Egy erdész munka közben találkozott a kölyökfarkassal, szerencsére kéznél volt egy kamera is.

A 444.hu figyelt fel egy, a Bükk területén dolgozó erdész videójára, aki azt írja, már korábban is találkozott farkasokkal a környéken, de csak most sikerült lencsevégre kapnia a fiatal állatot.

A felvételen látszik, hogy a farkaskölyök először mit sem sejtve poroszkál az erdei úton, majd felfigyel az erdész autójára, amit gyanakodva kikerül. A férfi direkt nem tette közzé, hogy pontosan hol történt a találkozás, mert így is védeni szeretné az állatokat.

Korábban már mi is írtunk róla, hogy a Bükkben többször is felbukkant egy portyázó farkasfalka, amelyről fotók és videó is készült, kölykökről azonban eddig csak vadkamerás képeket lehetett látni.

A farkas Magyarországon 2001. óta fokozottan védett fajnak számít, ezért jó hír a megjelenésük, mert a tápláléklánc csúcsán állva fontos szerepet töltenek be a vadállomány méretének szabályozásában. A farkasok ugyanis sokszor a beteg, legyengült állatokat ejtik el, így pedig csökkentik az esetleges járványok kockázatát. A 444 megjegyzi, hogy a kilencvenes években Szlovákiában kitört sertéspestis ott okozta a vaddisznók körében a legnagyobb károkat, ahol nem voltak farkasok, amelyek a beteg egyedeket elejtették volna. 

Egyelőre a szakértők sem tudják pontosan, mekkora lehet a hazai farkasállomány: a Bükkben két falkát sejtenek, de a Zemplénben és az Aggteleki-karszt környékén is előfordulhatnak további csoportok. A WWF szakemberei 20-60 egyed közé becsülték az itthoni farkasok számát, amelyek főleg Szlovákiából, természetes visszatelepülés útján érkezhettek Magyarországra.

További cikkeink vadállatokról:

Farkaskölyök sétált az erdész kamerája elé a Bükkben

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top