nlc.hu
Szabadidő

A Bolton Strid patak legendája

Ártatlan pataknak tűnik, de valójában horrorfilmbe illik a Bolton Strid

El sem hinnéd képek alapján, milyen rémtörténetek keringenek a Bolton Strid nevű patakról.

Simán a világ legveszélyesebb vízének nevezik, és a legenda szerint meg is van az alapja, amiért ennyire rettegnek a Bolton Strid nevű pataktól. Angliában, a Barden Tower és a Bolton Abbey között található pataktól jobb, ha távoltartod magad. Elmondjuk, miért.

A Bolton Strid patak örvényeitől mentsen meg az ég

Azért veszélyes a patak, mert olyan örvényekkel van tele, melyek lehúznak és nem engednek a víz felszínére, ha véletlenül beleesel. Az örvényeket az okozza, hogy a patak alig 100 méterrel feljebb egy jóval szélesebb folyóból fakad, folyása ezért gyorsabb, mint egy átlagos pataké. A legtöbb baleset abból fakad, hogy a keskeny patakot át akarják ugrani az emberek, ám a partja csúszós sziklákkal, kövekkel van tele, így esnek áldozatul a rohanó víznek.

A Bolton Strid patak rémtörténetei

1910-ben egy nő áll a Strid patak partján (Kép: Getty Images/Alfred Hind Robinson)

A köznyelvben csak Stridnek nevezett patakot övező legendák és rémtörténetek elég ijesztőek ahhoz, hogy eszünkbe se jusson megközelíteni a patakot.

William De Romilly, az első áldozat

Nem tudhatjuk persze, hogy valóban William de Romilly volt-e a patak első halálos áldozata, de róla maradt fenn 1154-ből az a legenda, miszerint megpróbált átkelni a családi birtokon lévő Striden vadászat közben, ám belecsúszott a patakba és soha többé nem került elő. A legenda szerint William édesanyja annyira összetört a gyásztól, hogy a birtoknak azt a részét, ahol a patak folyik, az Ágoston-rendi szerzeteseknek adományozta, hogy imádkozzanak a fia lelkéért – a szerzetesek alapították meg később Bolton Abbey-t.

Halálos nászút

A huszadik század is tartogat a Stridről horrorsztorikat, többek között az 1998-as esetet, amikor Barry és Lynn Collett túráztak a patak mellett a nászútjuk második napján. Az előző napi nagy eső miatt áradt a patak, és a friss házasokat elsodorta. A feleség holtteste hat nap múlva került elő a vízből, míg a férjét csak 10 hónap múlva találták meg 16 kilométerrel lejjebb a baleset helyszínétől.

Sokan eltűntek ebben a patakban

Az eltűnt házaspárt kereső rendőrök a Strid patak partján (Kép: Getty Images/Paul Barker)

Végzetes szerelem

A Strid-legendák közé tartozik az a történet is, melyben egy fiatal szerelmespár meg akart szökni, hogy összeházasodjanak. A menyasszony úgy döntött, hogy átgázol a patakon, hogy vőlegénye karjaiba vesse magát, ám a víz lehúzta a mélybe. A szerelme próbálta kimenteni a patakból, de vele együtt odaveszett.

A Strid halálos patak

Bolton Abbey a Strid patakkal madártávlatból (Kép: Unsplash)

Borzalmas születésnap

2010-ben történt az a szörnyű baleset, melyben a Strid elragadta a nyolcéves Aaront, ráadásul épp a születésnapján. A történet egyszerű balesetet ír le: a szülinapos kisfiú a Strid partján játszott, amikor megcsúszott és beleesett a vízbe. Egy arra sétáló ember megpróbálta megmenteni, de nem tudta kihúzni a patakból, Aaron elsüllyedt, három órával később találták meg a holttestét.

A szellemló legendája

Bolton Strid a legendák szerint szellemjárta hely. Legalábbis állítólag minden alkalommal, amikor lehúzza egy áldozatát a víz, megjelenik a partján egy fehér szellemló. A régi történetek között olyat is találunk, amiben három lánytestvér meg akarta lesni a szellemlovat, ezért kilopakodtak a patakhoz, ám soha nem tértek vissza onnan élve.

Nézd meg a videón a világ legveszélyesebb vizeit:

Via

Legendák nyomában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top