nlc.hu
Szabadidő

Látnivalók a Balaton északi partján

5 látnivaló a Balaton északi partján, amit nem szabad kihagyni

A Balaton nekünk tényleg a Riviéra, de nemcsak a tó miatt, hanem a rengeteg program és látnivaló is hívogat egész nyáron.

A Balaton északi partján járva el kell kicsit szakadni a víztől, hiszen nem állhat az egész nyaralás egy nagy strandolásból. Pláne idén nyáron, amikor az időjárás olykor őszies fordulatot vesz, így aztán nem árt felkészülni a strandon kívül is remek programokkal. Öt olyan látnivalót mutatunk a Balatonnál, amit vétek lenne kihagyni nyaralás közben.

A Folly Arborétum varázslatos erdeje

Mit nézz meg a Balaton északi partján?

A Balaton északi partján találod a Folly Arborétumot (Kép: Wikipédia/János Korom Dr.)

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park gondoskodása alatt, de magánkézben működik a Folly Arborétum. Indulj el Badacsonytomajba, hogy megcsodáld az arborétumban látható hatalmas élőfa-gyűjteményt, és egy földi Paradicsomban érezd magad. Az arborétumban főleg örökzöldek találhatók, olyan különlegességek várnak itt, mint a karcsú ciprusok, az atlanti cédrusok, mamutfenyők vagy az intenzíven illatozó tűlevelű borókák. És persze a növényeken túl az élményhez tartozik a varázslatos panoráma is, nincs ahhoz fogható, ahogy a fák lombjai között meglátod a Balatont csillogni.

Tanulj a csopaki tanösvényen

Látnivalók a Balaton északi partján

A Balaton északi partján fekvő Csopak madártávlatból is gyönyörű (Kép: Unsplash/Bence Balla-Schottner)

A Pele-körút tanösvény Csopakon kincset rejt, főleg, ha megismered a történetét. Ugyanis az angolkisasszonyok üdülőjének parkjából alakítátták át tanösvénnyé, a nevét pedig a nagy pele nevű rágcsálóról kapta. A makrogerinctelen élővilágról tanulhatsz rengeteget a tanösvényen, mellette pedig megcsodálhatod a látványos Ammoniterasz installációt is.

Túra a Csodabogyós-barlangban

Magyarország hetedik leghosszabb barlangja található a Balaton északi partján fekvő Balatonederics közelében, ráadásul Csodabogyós-barlangnak hívják, ami még egy érv amellett, hogy látni kell élőben. A barlang egyébként három kilométer hosszú és csupa cseppkő, igazi kaland vár, ha részt veszel a barlangtúrán, melynek során megismerheted a barlang történetét is. Ha viszont inkább a felfedezőtúrát választanád, ahhoz előre kell foglalni szakképzett túravezetőt, aki elirányít az extrémebb körülmények között.

Bakonybélben űrmúzeum

Látnivalókat mutatunk a Balaton északi partján

A Balaton északi partján Bakonybélben nézd meg a Szent Mauriciusz Monostort is (Kép: Wikipédia/Civertan)

A Zirc közelében fekvő Bakonybél kihagyhatatlan úti cél, ha szeretsz kirándulni. Itt egyszerűen megáll az idő és eggyé válsz a természettel. A gyönyörű falu környékén forrásokkal teli erdőkben baralngolhatsz, és felfedezheted a környéken lévő mészkőbarlangokat is. A kirándulás után pedig megpihenhetsz a Pannon Csillagdában, ahol egy fantasztikus csillagászati és űrkutatási kiállítást láthatsz.

Ha az aktív pihenés szereted: Vonyarcvashegy

Hallottál már Vonyarcvashegyről? Az üdülőfalu a Balaton északi partján, a Keszthelyi-hegység déli lankáin található, és ha sportolással, aktívan szeretnéd eltölteni a szabadidődet, akkor tökéletes választás. A Lidó strandon várnak a vízisportok, kipróbálhatod magad a wakeboard pályán vagy a szörfiskolában, lecsúszhatsz az óriáscsúszdán, vagy röplabdázhatsz a barátaiddal a kijelölt pályán. Levezetésként pedig ajánlunk egy jó nagy sétát a Vonyarc Marina kikötőben, ahonnan csodálatos lesz a balatoni naplemente.

Utazz itthon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top