Szabadidő

Elhunyt Ruth Gassmann német színésznő, a Helga-filmek sztárja

A német művész 85 éves volt.
Ruth Gassmann

Nyolcvanöt évesen elhunyt Ruth Gassmann német színésznő, aki az 1960-as években a szexuális felvilágosítást szolgáló nyugatnémet Helga-filmek főszereplőjeként vált ismertté.

Gassmann fia tájékoztatása szerint pénteken este halt meg Münchenben rövid, de súlyos betegség után.

A nemi élet rejtelmeit a randevútól a szülésig tárgyaló Helga-trilógiát elsöprő sikerrel mutatták be Magyarországon is 1970-től.

Az augsburgi születésű színésznő eredetileg testnevelőnek és vegyésznek tanult, de aztán fotómodellkedés után jutott a színészethez. Az Egyesült Államokban a Gunsmoke című westernsorozat (1955-1975) tucatnyi epizódjában szerepelt, az NSZK-ban pedig 1967-ben a Helga (Helga – Vom Werden des menschlichen Lebens/Helga – Az emberi élet keletkezéséről) című szexuális felvilágosító filmmel lett sztár.

A egészségügyi minisztérium támogatásával forgatott dokumentumfilm nézők milliót csalta a mozikba. A Der Spiegel című hetilap azt írta a Helgáról, hogy „minden idők legsikeresebb német filmje, egyben egy államcsíny”. A színésznő két folytatást még készített, utána Oswalt Kolledie vette át „a német nemzet felvilágosítójának” szerepét. Ruth Gassmann a kulisszák mögött folytatta pályafutását rendezőasszisztensként, egyebek közt a Saarbrückeni Állami Színház operaházában, ahol énekesnőként is fellépett.

A színésznőnek három gyermeke született, az ő születésük óta a München melletti Aschheimben élt.

(MTI)

(Kiemelt kép: URSULA DUREN / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top