nlc.hu
Szabadidő

Áramtalanítsd a ruháid!

Ráznak a ruháid? Itt a megoldás!

A statikus elektromosság kialakulását a ruhákban a legjobb már mosáskor megelőzni, azonban ha a holmi már ráz, azt is megszüntetheted a most következő praktikák segítségével.

Valószínűleg neked is vannak olyan ruhadarabjaid, melyek olykor ráznak, vagy akár annyira feltöltődnek statikus elektromossággal, hogy viselni is kifejezetten kellemetlen őket, hiszen zavaróan tapadnak a testre. A statikus elektromosságot a pozitív és negatív töltések egyensúlyának hiánya okozza. Utánajártunk, milyen módszerekkel lehet ezt az egyensúlyt helyrehozni.

Tudtad?

Már az ókori görögök is ismerték a statikus elektromosság jelenségét, ami állati szőrme és más tárgyak összedörzsölésekor állt elő. Bár Benjamin Franklin híres kísérlete, amelynek során viharban sárkányt reptetett és ennek elektromos töltését vizsgálta volna, inkább csak anekdota, mégis, az általa felvetett gondolat, miszerint a megdörzsölt állati szőrme által keltett statikus szikrázás és a villámlás fülrepesztő kisülése ugyanannak a dolognak két különböző megnyilvánulási formája, ösztönzőleg hatott a kor tudósaira, akiknek későbbi munkája lefektette az elektromosság vizsgálatának és felhasználásának alapjait. (Forrás: Wikipedia)

Ráznak a ruháid?

Ráznak a ruháid? (Illusztráció: Getty Images)

Megelőzés

Azokat a ruháidat, melyekről tudod, hogy hajlamosak rázni, már a mosásnál érdemes kicsit több odafigyeléssel kezelni, így megakadályozhatod a statikus elektromosság kialakulását.

  • Ha ilyen ruhákat mosol, mindig adagolj lágyító öblítőszert is a mosószer mellé! Ettől puhábbak és még illatosabbak lesznek a holmik, ráadásul nem fognak rázni sem.
  • A jó öreg ecet ilyenkor is bevethető, ugyanis az egyik legjobb természetes lágyító. Nem kell mást tenned, mint hogy egy csésze fehér ecetet öntesz a mosáshoz, a mosógép öblítő-adagolójába.
  • Az ilyen holmikat inkább ne tedd be a szárítógépbe, jobb, ha a levegőn száradnak meg. Ha teheted, ne is a szobában, hanem a szabadban, napfényben szárítsd őket!
  • Ha mindenképp szárítógépben akarod megszárítani ezeket a cuccokat is, tegyél melléjük gyapjú szárítógolyót!

Ha már ráz…

Ha a ruhadarab már ráz és nincs időd/kedved újra kimosni, a következő dolgokat teheted:

  • Tedd be a holmit 15 percre a fagyasztóba mielőtt felvennéd. Ennyi idő alatt magába szív annyi nedvességet, ami kiküszöböli, hogy rázzon.
  • Megoldás az is, ha a ruhán néhányszor végighúzol egy drótvállfát, ez ugyanis vonzza az elektromosságot, így eltávolítja azt a textíliából.
  • Ha vannak otthon szárítógépbe való szárító lapok, fogj egy ilyet és dörzsöld át vele a ruhát, így is megszabadíthatod az elektromosságtól.

Még több házi praktika

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top