nlc.hu
Szabadidő

Henry Bliss, az első elgázolt gyalogos

Politika, titokzatos mérgezés, fájdalmas halál – Az első elgázolt gyalogos különös élete

Még egy korábbi polgármester fia is belekeveredett Henry Bliss szerencsétlen tragédiájába..

1888-at írtunk, amikor Andreas Flocken német mérnök megépítette az első négykerekű elektromos autót. Kilenc évvel később, a New York-i taxik többsége már elektromos hajtású haszongépjármű volt. Az első halállal végződő gázolás pedig 1899 szeptember 13-án történt szintén ebben a városban. Henry Bliss, a 69 éves manhattani ingatlanügynök éppen a villamoshoz igyekezett, amikor lelépett a járdáról a Nyugati 74. utca és a Central Park West magasságánál. Bár körültekintő volt, egy arra haladó, figyelmetlen taxis elütötte. Bliss öntudatlanul esett össze. Az ütközés következtében a koponyáját és a mellkasát is beverte a magas járdaszegélybe. Bár kórházba szállították, a vezető sebész azt állapította meg, hogy sérülési olyan súlyosak, hogy már nem fogja megélni a reggelt. Így is lett, az idős férfi másnap reggelt elhunyt.

Henry Bliss 1973-ban

Henry Bliss 1973-ban (Fotó: Wikipedia)

Arthur Smith, az elektromos taxi sofőrje addigra a rendőrségen ült. Azzal védekezett, hogy egy nagyobb teherautó parkolt az út jobb oldalán, ezért kényszerült arra, hogy szabálytalanul, veszélyesen közel menjen a villamos felé. Bár letartóztatták, később felmentették az emberölés vádja alól, azzal indokolva, hogy sem a figyelmetlenségből elkövetett emberölés, sem a szándékosság vádja nem állja meg a helyét. 

Az ügy azonban nagy port kavart a korabeli sajtóban. Nemcsak azért, mert ez volt az első gyalogosgázolás az Egyesült Államokban, hanem azért is, mert a taxis egy Dr. David Orr Edson nevű férfit szállított a kocsijában, aki New York egyik korábbi polgármesterének volt a csemetéje. Felerősödtek tehát azok a hangok, amelyek szerint a taxist csak emiatt mentették fel.

New York 1899-ben

New York 1899-ben (Fotó: Profimedia)

A Bliss család később is bekerült ám a hírekbe, amikor az elhunyt ingatlanügynök volt nejét megpróbálta megmérgezni az új férjének a lánya.

Csipetnyi történelem:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top