Szabadidő

Brain Bar: Hosszú Katinkával és online előadásokkal tér vissza a jövőfesztivál

Története során először teljesen ingyenes lesz az online követhető előadás-sorozat.

Szeptember 15-én, kedden startol az önmagát jövőfesztiválként meghatározó hatodik Brain Bar, amely idén, a szokásostól eltérően – a koronavírus járvány miatt – virtuális formában várja az érdeklődőket. A meghívott, magyar és külföldi fellépők előadásait ingyenesen lehet majd követni az interneten. Körülnéztünk a kínálatban, lássuk, kik lesznek az idei rendezvény legérdekesebb előadói. 

A Brain Baron jellemzően igen színes és változatos témák szerepelnek. Így volt ez a korábbi években is, amikor Budapestre látogatott például Sophia, a humanoid robot, illetve, amikor a KPMG felforgató digitális technológiákkal foglalkozó szakértőjétől, Shamus Raetől tudhattuk meg, hogy milyen jövő vár ránk (lásd kapcsolódó cikkünket).

Tavaly is erős volt a fellépők névsora, közülük három inspiráló nővel készítettünk interjút: beszélgettünk a mindössze 14 éves Mikaela Ulmerrel, aki már sikeres vállalkozást üzemeltet (amikor épp nem az iskolában ül), elbeszélgettünk Sherin Khankannal, Dánia első imámnőjével, de napjaink egyik legfelkapottabb üzletember-feltalálójának, Elon Musknak az édesanyjával, a táplálkozási szakértőként és 72 éves korában is szupermodellként dolgozó Maye Muskot kérdezhettük az anyaságról, a pozitív testképről, vagy épp az egészséges táplálkozásról.

Brain Bar: Hosszú Katinkával és online előadásokkal tér vissza a jövőfesztivál

Fotó: Brain Bar Budapest / Facebook

Az idei Brain Bar jelszava a jövő, nem véletlen, hogy jövőfesztiválnak is nevezik a szervezők. A témák a bolygó állapotától kezdve, a geopolitikán, üzleti életen és nagyvárosaink világán át egészen a vallásig és az adatvédelemig terjednek. A bolygót letaroló Covid-19 vírus miatt most a legtöbb szektorban az újraindulás a téma, ezzel foglalkoznak a Brain Bar előadói is, akik azt boncolgatják majd, hogyan lehet újraindítani, az informatikai szaknyelvből kölcsönözve, rebootolni az említett területeket. 

2020-as Brain Bar: Hosszú Katinkától a könyvek jövőjéig

Bár talán az idei fellépők között – a koronavírus miatt érthető módon – egy picit több a magyar és kevesebb a külföldi, a névsor is kifejezetten erősre sikerült. Lássuk a legnagyobb neveket!

Magyarországon valószínűleg senkinek sem kell bemutatni az ország jelenlegi legsikeresebb olimpikonját, a háromszoros bajnokot, az Iron Ladyt, azaz Hosszú Katinkát. A sportoló terveit alaposan keresztülhúzta a koronavírus, hiszen idén lett volna esedékes a tokiói olimpia, ahol a nemzetközi úszószövetség, a FINA által négyszer is az év úszójának választott Katinka bizonyára komoly esélyesként indult volna.

A Brain Bar előadójaként Hosszú arról beszél majd, hogyan lehet a céljaink érdekében elviselni a nehézségeket, hogyan lehet élsportolóként sikeres üzleti birodalmat építeni, emellett saját, személyes „sikerreceptjét” is megosztja majd a hallgatósággal.

Az előadás időpontja: szeptember 16., 14:28. 

Brain Bar: Hosszú Katinkával és online előadásokkal tér vissza a jövőfesztivál

Hosszú Katinka (Fotó: Brain Bar Budapest)

Hasonlóan ismert név hazánkból az egyik legsikeresebb modellügynök, Kajdi Csaba, aki többek között Mihalik Enikő, Ebergényi Réka vagy épp Szikszai Johanna karrierjét egyengette. A szakember azonban nemcsak menő ügynökségével került az érdeklődés középpontjába, hanem közösségi oldalain posztolt, az influencereket hol kedvesen, hol kissé maróbb éllel savazó videóival is Cylaként, nem véletlen, hogy sok ezren követik a mondanivalóját. Ezúttal azonban olyasmiről beszél majd, amiről korábban nem nagyon lehetett hallani, ezért mindenképpen érdemes lesz bekapcsolódni az előadásba, amely a Brain Bar első napján,

szeptember 15-én, 16.05-kor kezdődik.

Érdekesnek ígérkezik Vas Zsófia Alexa előadása is, aki a Low-Cost Robotics nevű startup alapítója. A cég rendkívül szimpatikus küldetése, hogy 6-16 év közötti gyerekek számára fejlesszenek praktikus, ugyanakkor megfizethető protéziseket, amelyek ráadásul egyediségükkel segítik, hogy használójuk teljes értékű életet tudjon élni. A Brain Bar előadójaként Zsófia – aki sosem hagyja, hogy a kétkedők megkérdőjelezzék az álmait – arról beszél majd, hogyan lehet másokon segíteni, miközben megvalósítjuk az álmainkat.

Az előadásra a harmadik napon, azaz szeptember 17-én, 12:48-kor kerül sor.

Nem csak a médiában dolgozók számára lehet tanulságos Jentetics Kinga előadása. A PublishDrive nevű cég vezérigazgatója ugyanis testközelből tapasztalja a nyomtatott sajtóban és a könyvek világában végbemenő változásokat. Azok számára, akik még nem hallottak a cégről: a PublishDrive a különféle írott anyagok szerzői számára könnyíti meg azok kiadását, Európában és a tengerentúlon egyaránt. Jentetics Kinga a Brain Bar

második napján, 10.38-kor kezdődő előadásában arról beszél majd, hogy túlélheti-e a Gutenberg-galaxis a XXI. századot.

Brain Bar: Hosszú Katinkával és online előadásokkal tér vissza a jövőfesztivál

Jentetics Kinga (Fotó: Brain Bar Budapest)

A jövő építészete, a gender kérdése és a valóság lényege a külföldi előadók palettáján

A Brain Bar szervezői minden évben izgalmas és inspiráló külföldi gondolkodókat is elhívnak a rendezvényre, nincs ez másként idén sem, csupán annyi a különbség, hogy a határainkon túlról meghívott szakemberek ezúttal online kapcsolat segítségével osztják majd meg gondolataikat a közönség tagjaival. Lássuk, közülük kik hozzák a legizgalmasabb témákat!

Nehéz pár szóval körülírni a brit születésű kanadai műsorvezető és médiaszemélyiség, Ziya Tong legújabb titulusát. Angolul reality bubble bursterként határozza meg magát, ami nagyjából annyit jelent, hogy igyekszik lerombolni azokat a gondolatbuborékokat, amelyekbe a közösségi média megjelenésével sokan bezáródtak.

A gondolatbuborék ugyanis azt a virtuális teret jelenti, ahol a velünk egy véleményen lévőkkel erősítjük egymás hangját, viszont nem törődünk a másik oldalt képviselők véleményével.

Ez részben a közösségi oldalak hibája, a preferenciáinkat kiszolgáló algoritmusok ugyanis hajlamosabbak olyan tartalmakat elénk tenni, mint amilyenek iránt már korábban is kifejeztük az érdeklődésünket. Ennek azonban az a veszélye, hogy sokan nem veszik számításba, hogy léteznek olyanok is, akik ellentétes véleményen vannak, ez pedig csak fokozza a társadalom megosztottságát. 

Brain Bar: Hosszú Katinkával és online előadásokkal tér vissza a jövőfesztivál

Ziya Tong (Fotó: Brain Bar Budapest)

Tong ez ellen igyekszik harcolni, vagyis a titulus magyar megfejtése körülbelül úgy szólna: gondolatbuborék-kipukkasztó. Ez egyébként kapcsolódik tavaly májusban megjelent, The Reality Bubble című könyvéhez, amelyben azt elemzi, mennyi mindent nem látunk, vagy nem veszünk figyelembe a mindennapok során. Egyaránt taglalja a fizikai-biológiai – például a szemünkben található – civilizációs és a társadalmi vakfoltok jelenségét: utóbbi például arra keresi a választ, miért fordulhat elő, hogy 2020-ban is élnek olyanok, akik szerint a Föld lapos. Ziya Tong azt ígéri, előadásában – szeptember 15-én, 14 órai kezdettel – elárul majd egy-két olyan titkot is, amellyel a természet befolyásolja a létezésünket. 

Ha pedig a természet erejénél tartunk, érdemes belehallgatni Radha Mistry gondolataiba is – az előadás szeptember 16-án, 14.50-kor kezdődik. Az önmagát „jövőépítészként” meghatározó, technológiai stratégaként dolgozó szakember olyan globális jelenségekre vadászik, amelyek átfogó változásokat eredményeznek a bolygó életében, átalakítva a közösségeinket, az üzleti életet, de tágabban nézve jelenünket és jövőnket is alapvetően befolyásolják. Jelenleg nem állunk túl jól, erre utal Mistry, Future Derailed, azaz Kisiklott jövő címet viselő előadása is, amelyben arra keresi a választ, hogy egy, a koronavírus-járványhoz hasonló globális probléma leküzdése után hogyan indulhatna az emberiség tiszta lappal és hogyan készülhetnénk fel a jövő kihívásaira.

Brain Bar: Hosszú Katinkával és online előadásokkal tér vissza a jövőfesztivál

Radha Mistry (Fotó: Brain Bar Budapest)

Évszázadok óta foglalkoztatja a filozófusokat a szabad akarat kérdése, ezt a témát fogja boncolgatni dr. Hannah Critchlow, aki a legmodernebb tudomány eszközeit felhasználva keresi a választ ugyanerre a kérdésre. A fiatal neurológus-pszichiáter a Cambridge egyetem kutatójaként igyekszik érthetőbbé tenni az emberi agy működését mindenki számára: rendszeres vendége a BBC Tomorrow’s World Live című műsorának, a Channel 4-en pedig, a The Secret Lives of 4 and 5 Year Olds című műsorban a gyerekek viselkedésének megfejtéséhez kínál érdekes fogódzókat. A Brain Bar előadójaként arra a kérdésre keresi majd a választ, hogy sorsunkat meghatározza-e idegrendszerünk felépítése. Az izgalmasnak ígérkező prezentáció a rendezvény

harmadik napján, szeptember 17-én 14.25-kor kezdődik. 

Az idei Brain Bar talán legsokoldalúbb előadója lehet dr. Sara Polak, aki annak ellenére – vagy éppen azért – foglalkozik mesterséges intelligenciákkal, hogy az Oxford Egyetemen régészetből szerezte a diplomáját, de két PhD-címe is van, egyet az emberi tanulással, egyet pedig a zenével kapcsolatban szerzett. Jelenleg a cseh prg.ai nevet viselő inkubátor alapítója, aki egyenesen új evolúciós lépcsőnek tekinti jelenlegi korunkat, amikor az emberiség és a számítógépek közötti kapcsolat napról-napra válik szorosabbá. Polak szeptember 17-én, 14:00-kor kezdődő előadásáról nem sokat árul el, csupán annyit, hogy olyan utazásra viszi a közönségét, amiről nem is gondolnánk, hogy lehetséges.

A fentiekben csupán a felszínt karcolgattuk, a 2020-as Brain Bar ugyanis összesen 41, magyar és külföldi előadót vonultat fel, érdemes lesz tehát az előttünk álló napokban figyelemmel kísérni az előadásokat és a Brain Bar Facebook-eseményének oldalát, ahol az éppen kezdődő közvetítésekről is értesülhetnek az érdeklődők.

További cikkeink inspiráló emberekről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top