Szabadidő

Átmennél a CIA twitteres tesztjén?

Az amerikai hírszerzés néha egészen meglepő dolgokkal jelentkezik. Rejtvényfejtők előnyben!

Az amerikai központi hírszerző ügynökség, a Central Intelligence Agency (CIA) a legtöbb ember számára a hollywoodi akciófilmekből ismerős. A CIA-sok általában kőkemény szuperügynökök, esetleg az amerikai kormány ellenében szervezkedő felforgatók, legalábbis a forgatókönyvírók fantáziája szerint. Az azonban biztos, hogy az internetet előszeretettel használják, nemcsak a gyanúsítottak megfigyelésére vagy épp a civilek adatainak gyűjtésére, hanem például munkaerő-toborzásra is. Idén nyáron például a különféle streaming-oldalak – mint a Netflix, az HBO GO vagy a HULU – látogatói között keresték azokat a 18–35 éves embereket, akik alkalmasak lennének hírszerzőnek. 

Meg tudod oldani a CIA rejtvényét?

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Bár nem biztos, de nem elképzelhetetlen, hogy most is hasonló kampány zajlik. A CIA hivatalos Twitter-oldalára ugyanis nemrég kikerült az alábbi feladvány, amelyhez hasonlóakkal gyakran találkoznak a rejtvényújságok olvasói is. A feladat rendkívül egyszerű, a kérdés az, hogy a netezők megtalálják-e a 10 különbséget a két fotó között, de persze az is számít, hogy mindezt milyen gyorsan teszik. 

Arról nem szól a fáma, hogy mi történik, ha valaki megtalálta az eltéréseket, így nem tudjuk, hogy valóban a kémek következő generációját keresik-e ezen a módon, vagy csak egy kis játékról van szó. A CIA weboldalán egyébként egy csomó hasonló játékot lehet találni, a kódtörő feladványoktól a kirakóig, sőt, mindezt a kifejezetten a gyerekeknek szánt Spy Kids nevű aloldalra gyűjtötték össze az ügynökség munkatársai. 

A fenti fotós feladvánnyal kapcsolatban egyébként már érkeztek olyan visszajelzések is,  hogy még maguk a CIA-ügynökök sem voltak elég szemfülesek, a két fotó között ugyanis nem tíz, hanem legalább 12 eltérést is felfedezett már az egyik Twitter-felhasználó. Persze lehet, hogy ez is a teszt része, és ez már a kémelhárító szakemberek állásinterjújához szükséges. 

Mindentől függetlenül a rejtvényt bárki megfejtheti; te hány különbséget találsz a két fotó között?

További cikkeink a CIA világával kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top