Szabadidő
Szponzorált tartalom

Ki a nekem való személyi edző?

Még alkalmas az időjárás, hogy a szabadban sportolj, de hamarosan beköszöntenek azok a napok, amikor a konditermi edzések kerülnek sorra. Ezzel együtt aktuálissá válhat majd az is, hogy személyi edzőt válassz. Persze csak akkor, ha komolyan gondolod az edzést.

Ha valóban fejlődni akarsz, és hatékonyabb, jobb edzésekre vágysz, mindenképpen fontold meg egy személyi tréner bevonását. Egyedül ugyanis mindig nehezebben és lassabban éred el a céljaid, egy profi támogatása viszont szárnyakat adhat, az edzések pedig nem pusztán kemény munkává, hanem eredményre vezető, élvezetes kikapcsolódássá válnak. A neked való trénert persze nem könnyű megtalálni. Kicsit hasonlít ez a dolog a párválasztáshoz: aki „bejött” az ismerősödnek vagy barátnődnek, nem biztos, hogy hozzád is illik. Időt kell rá fordítani, hogy megtaláld az igazit, és nemcsak a szívedre, de az eszedre is hallgatni kell keresés közben.

Fit woman discussing with personal trainer in crossfit gym

A személyi tréner együtt dolgozik veled, és személyes ügyének tekinti, hogy te a lehető legjobban fejlődj (Fotó: profimedia.hu)

Keresd a legjobbat!

Vajon hol dolgoznak a legjobb edzők? Jó néhány olyan terem van már nálunk is, amely az aktuális trendet követve nem egyszerűen csak fitneszközpontként működik, hanem komplex egészségcentrumként, ahol tapasztalt személyi edző mellett táplálkozási szakértőtől, orvostól és életmód-tanácsadótól is kaphatsz szakértői segítséget. Az ilyen helyen jó eséllyel találhatsz olyan trénert, akivel gyümölcsöző és örömteli lesz a közös munka. Attól persze még távol vagyunk, hogy minden hazai konditerem ilyen szintű szolgáltatást kínáljon, azonban képzett, jó edzőkből már nincs hiány – egyszóval ne keseredj el, ha a közelben még nem működik egyetlen trendi, hiper-szuper fitnesz központ sem, hiszen ettől még akadhatnak a környékeden jó edzők. Magyarországon jelenleg mintegy 10 ezer kvalifikált, felkészült tréner dolgozik, a kérdés csak az, hogy közülük kinek a stílusa és módszerei legjobban támogatják az elképzeléseidet a sportolással és erőnlétfejlesztéssel kapcsolatban. Íme, néhány hasznos szempont, ami alapján kiválaszthatod a hozzád illő edzőt.

 

Egy profi tréner jóval több egy edzőtársnál

Mielőtt listáznánk a szempontokat, vegyük sorra, hogy mit is várhatunk el egy komoly személyi trénertől. Az ilyen szakember feladata ugyanis nem merül ki abban, hogy edzéstervet állít össze neked, és beszedi érte a honoráriumot. Ezen felül az ő dolga az is, hogy

  • megtanítsa hatékonyan és biztonságosan elvégezni a gyakorlatokat,
  • motiváljon,
  • megismertesse veled és beépítse az edzéstervedbe a legújabb trendeket és edzéstechnikákat,
  • figyelemmel kövesse a fejlődésed,
  • rugalmasan alakítsa és fejlessze az edzésterved az éppen aktuális edzettségi szintedhez,
  • általános irányelveket és konkrét javaslatokat adjon a táplálkozással kapcsolatban,
  • úgy koreografálja az edzéseid, hogy ne csak fenntartsa a motivációd és érdeklődésed, hanem egyúttal örömet is szerezzen neked a teremben töltött idő,
  • segítsen az önálló, otthoni edzéseid tervezésében.
Egy jó edző figyeli a fejlődésed a fejlődésed, bátorít és motivál. (fotó: profimedia.hu)

Egy jó edző figyeli a fejlődésed a fejlődésed, bátorít és motivál (Fotó: profimedia.hu)

Ő lesz az igazi

Ez bizony nem kevés feladat. A neked való edzőt azonban nem feltétlenül arról ismered fel, hogy ezeket mind ellátja. Hanem arról, hogy a szakértő hozzáállása mellett

  • rád figyel, személyes ügyként és kihívásként tekint a feladatra, hogy belőled kihozza a maximumot,
  • rugalmas, de szigorú és következetes,
  • kellő reputációja van mind szakmai körökben, mind a „tanítványai” között,
  • a nagy képre figyel – tehát nem csupán a fizikai fejlesztésed helyezi fókuszba, hanem a teljes életmódod, egészséges életvezetésed kialakításában támogatást nyújt,
  • jól kijön veled – vagyis a személyisége harmonizál a tieddel, és szívesen vagy a társaságában,
  • fel tudsz nézni rá emberként és trénerként egyaránt,
  • nem a te megkopasztásod a fő motivációja, hanem a fejlesztésed, ezért ha kell, hajlandó engedményt, kedvezményt adni neked a tiszteletdíjából.
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top