Szabadidő

Miközben agytumorral küzd, a világűrbe tart az „ótvar robotok” királynője

Sajátos robotjai hozták meg számára a világhírt, ma pedig már az űrbe készül a fiatal feltaláló.

Az internet geekjei közül sokan afféle szentként tisztelik Simone Giertz-t, aki Queen of Shitty Robots nevű YouTube-csatornájával vált ismertté. Az ótvar robotok királynőjeként elképesztő szerkezeteket hozott létre, a működésüket bemutató videókat nem lehet nevetés nélkül végignézni. De ki ő, hogyan és miért fogott bele a fura gépezetek fejlesztésébe, és mire ment mindezzel?

Simone Giertz (a vezetéknevét Yetch-nek kell ejteni) 1990-ben született, a Stockholm melletti Saltsjö-Duvnäs kisvárosban. A médiában való érvényesülést otthon szedte magára, mivel édesanyja a skandináv országban ismert reality-sztár, egy paranormális jelenségeket bemutató műsor „szellemvadásza”, édesapja pedig tévés producer. Két idősebb testvérétől eltérően visszahúzódó, zárkózott gyerek volt, viszont már fiatalon is érdekelték a különféle kreatív időtöltések. Az általános iskolájában például egyedüli lányként nem a varrást, hanem az asztalos-szakkört választotta.

Tizenhat évesen egy kínai diákcsere-programban vet részt, ahol mandarin nyelven tanult, közben mintegy mellékesen egy kínai szappanoperában kapott epizódszerepet. Hazaérkezése után, a skandinávokkal kapcsolatos sztereotípiákat erősítendő, édesanyja a reptérről hazafelé vezető autóúton, mintegy mellékesen árulta el neki, hogy külföldi tartózkodása alatt édesapjával felbontották a házasságukat.

„Csak annyit mondtam: »nahát, ez nagyon bátor dolog volt mindkettőtöktől« – emlékezett vissza Giertz a Wired magazinnak adott tavalyi interjújában. – Aztán eldöntöttem, hogy Kenyába költözöm.”

Elképesztő szerkezeteket épít Simone Giertz, az elcseszett robotok királynője

Simone Giertz fékezhetetlen agyvelejéből tucatnyi őrült robot pattant már ki (Fotó: Getty Images)

Alig három hónappal később így újra repülőre ült és meg sem állt Nairobi-ig, ahol egy svéd bentlakásos iskolában folytatta tanulmányait. Bár gyerekként állandóan a jobb jegyekért hajtott, a felsőoktatást már nem vette annyira komolyan: két egyetemi félév után abba is hagyta, hogy 2012-ben inkább munkát vállaljon, mint a svéd kormány hivatalos oldalának szerkesztője. Ha pedig már ott volt, kínai nyelvtudását felhasználva elkészítette az oldal kínai verzióját is.

Ezután viszont beiratkozott egy szakközépiskolába, ahol a marketinggel és a reklámszakmával kapcsolatos tanulmányokba fogott. Ennek része volt egy gyakornoki program is, aminek köszönhetően Giertz a San Francisco-i székhelyű Punch Through Design mérnöki tervezőirodához került, ahol egy ipari formatervezési projektben működött közre.

Ez mindent megváltoztatott, ahogy Giertz rájött, hogy érzéke és kedve is van áramköröket tervezgetni, forrasztani, kapcsolási rajzokat böngészni és különféle szerkezeteket fejleszteni. Kitalált például egy kerékpárosoknak szánt irányjelzőt, amely érzékeli a bicikli dőlésszögét és automatikusan indexelni kezd. De kifejlesztett egy olyan applikációt is, amely gitárhúrokat varázsol egy iPhone képernyőjére, amelyekkel zenélni is lehet.

„Baromira élveztem a munkát, mert én voltam az egyetlen egy csapat mérnök között, akinek nem volt szakmai végzettsége – mesélte az ótvar robotok királynője. – Kitalálhattam valamit, megépíthettem és írhattam hozzá használati utasítást is.”

A gyakornoki program végeztével, 24 éves korában azonban haza kellett mennie, így édesanyja lakásába költözött, ahol igyekezett olyan takarékosan élni, amennyire csak lehet, hogy több pénze maradjon találmányainak megvalósítására. Ekkor merült fel benne a Shitty Robots csatorna ötlete.

„Egész életemben hajtottam magam és mindig a legnehezebb célokat tűztem ki magam elé. Ekkor viszont azt gondoltam, mi történne, ha lenne egy csomó szabadidőm és megengedném magamnak, hogy olyasmivel foglalkozzak, ami érdekel is.”

A trollidomító szerkezettől a reggeliztető robotig

Giertz 2015-ben készítette egyik első robotját, amely valójában egy bukósisakra erősített robotkarból fabrikált fogmosó eszköz. A használatát persze senkinek sem ajánlanánk, maga a feltaláló is azt írja, persze csak viccből, hogy kipróbálása után erős fájdalmat érez az ínyén.

Ezt a videót még „csak” közel 700 ezren nézték meg, ezért újabb szerkezetet álmodott meg. A reggeliztető robot olyan, mintha a Jetson-család egyik részéből szökött volna. Mint az alábbi videón is látható, a különös robotkar majdnem jól működik: beleönti a tálba a müzlit, locsol rá tejet is – igaz, jut belőle az asztallapra is – majd egy kanál segítségével megpróbálja megetetni a feltalálót. Az i-re a pontot Giertz kifejezéstelen arca teszi fel, kíváncsiak lennénk, hányszor röhöghette el a felvételt.

Kortárs műalkotásnak is elmenne az alábbi szerkezet, amelyet Giertz azért hozott létre, hogy az őt támadó trolloknak frappáns válaszokat tudjon adni. Ilyen szép társadalomkritikát még talán senki sem hozott létre, amely az internetes kommentkultúrát ilyen tökéletes pontossággal ábrázolná. 

Olvasóink közül bizonyára sokan kívánták már reggelente, hogy bár lenne egy szerkezet, amelynek segítségével meg lehetne spórolni a sminkelést. Simone Giertz meghallotta ezt a kimondatlan kívánságot és 2016-ban elkészítette a rúzsozó robotját is, de természetesen szigorúan ragaszkodva a Shitty Robots-minőséghez. Az eredményt egy mindössze hat másodperces, de rövidsége ellenére is tökéletes felvételen mutatta be, nem véletlen, hogy már közel másfél millió megtekintésnél jár. Ez volt egyébként az a felvétel, amely igazán ismertté tette a csetlő-botló robotok királynőjét, még az Állítólag című legendavadász műsor trükkmestere, Adam Savage is felfigyelt a tehetségre.

A tévésztár meg is kereste, hogy dolgozzanak együtt, aminek meg is lett az eredménye: elsőként létrehoztak egy olyan sisakot, ami pattogatott kukoricát töm a viselője szájába, Giertz pedig később további videókat is készített Savage fizetős oldalára, a Tested.com-ra. A Wirednek nyilatkozva el is mondta, hogy bár a Discovery Channel egykori sztárjával csodálatos volt a közös munka, mégis mennyire kényelmetlenül érezte magát eleinte az ismert tévés érdeklődése miatt.

„Soha nem éreztem még ilyen durva imposztor-szindrómát – mondta az egyik videójában, azután, hogy Savage-dzsel elkészítették a videóikat. – Ez számomra csak egy hobbi volt, azt sem tudom, mit csinálok.”

Tökéletes tökéletlenség

Simone Giertz munkássága érdekes kettősséget mutat: az általa kitalált szerkezetek teljes mértékben használhatatlanok, legalábbis azok eredeti funkcióját tekintve alkalmatlanok, ő viszont valódi perfekcionistának tartja magát, azaz nem nyugszik, amíg a kigondolt buta robot tökéletlenségében nem lesz tökéletes. Ennek azonban komoly, már-már filozófiai magasságokban járó háttere is van.

„Sokat gondolkodtam rajta, hogy vajon, amikor az elcseszett robotjaimat építgetem, akkor valójában saját magamat akarom csak kisebbnek mutatni? – tette fel a költői kérdést Giertz, a Wired magazinnak tavaly adott interjújában. – Ezt látom ugyanis sok helyen. Sok nő nagyon fél attól, hogy valódi szakértőként fel merjen lépni, ki merje nyitni a száját. Valószínűleg ezért is lehet, hogy csak kevés negatív kritikát kaptam férfiaktól, mivel nem két kézzel vertem a mellkasomat, hogy »tudom, mit csinálok«. Amikor ez eszembe jut, el szoktam szomorodni.”

Simone Giertz, a robotok királynője az űrbe tart

Simone Giertz nagy álma, hogy eljusson a világűrbe (Fotó: Getty Images)

Giertz korábbi videóiban ugyanis két kézzel szórta magára az önironikus megjegyzéseket, az utóbbi időben azonban már leszokott erről.

Ótvar robotok után hasznos dolgok

A komolyodásnak több oka is van. Az idén 30 éves Giertz egyrészt szeretne használható tárgyakat is tervezni, mert nagyon viccesek ugyan a bénázó robotok, de négy év után kicsit már unalmas mindig hasonlóan használhatatlan hülyeségeket gyártani. Emellett azonban két éve egy orvosi diagnózis is hozzájárult, hogy a fiatal nő bohókás jókedvét egy kissé visszafogja. Simone Giertznél ugyanis két éve agydaganatot diagnosztizáltak, ami ugyan szerencsére jóindulatú, de így is rengeteg kellemetlenséggel és persze operációval is járt. Ő azonban igyekezett mindehhez jó képet vágni. Eleinte még videonaplóban rendszeresen jelentkezett is és beszámolt róla, hogy van „Brian”, ahogy a pingponglabda nagyságú tumort elnevezte.

A daganattal azóta is küzd – diagnózisa szerencsére reményt keltő – de ez nem szegte munkakedvét, ugyanis eltökélte, hogy mostantól hasznos dolgokat szeretne létrehozni. Épített például egy hajót, amelyet a YouTube segítségével bocsátott áruba, készített egy különleges, elektromos öröknaptárt, bárkinek, amely segíthet a rendszeres tevékenységek elvégzésében. Vállalkozó szellemiségét és a furcsa dolgok megvalósítása iránti szeretetét pedig jól mutatja, hogy a praktikum jegyében kisteherautóvá alakította tűzpiros Tesláját: az átalakítás munkálatait bárki megtekintheti az alábbi – tízmilliós nézettség felett járó – videón, amelyen a „Truckla” születése látható.

Bár a tumorral való küzdelem Giertz sok energiáját felemésztette, ezért mostanság kevesebbet posztol, de a lendületét nem tudta megtörni a betegség. Legnagyobb álma, hogy eljusson a világűrbe, olyannyira, hogy már a felkészülést is megkezdte, noha a nagy kaland megvalósulásának még nyoma sincs, legfeljebb egy űrről szóló sorozattal kapcsolatos ígéret formájában. A vállalkozó szellemiségére jellemző módon azonban ez nem szegte a kedvét, YouTube-csatornájára pedig feltöltött egy felvételt, amelyen azzal kísérletezik, hogyan bírja a szűk helyeket. Ennek érdekében 48 órára bezárkózott a fürdőszobájába, de további ötletekkel kiegészítve valódi „sufnituning-űrprogramot” is összeállított, amely segíti a felkészülését. Egy úgynevezett zéró-G repülésre is befizetett, amely során a súlytalanságot próbálhatta ki, természetesen erről is készült felvétel.

Az ótvar robotok királynője szerint az űrutazás csak idő kérdése, a fentiek alapján pedig biztosak vagyunk benne, hogy Simone Giertz a világűrben is készít majd néhány viccesen meghökkentő videót.

Még több robot az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top