Szabadidő

Ezekbe a netflixes könyvadaptációkba nézz bele a hétvégén!

Komoly és könnyedebb alkotásokból is szép a kínálat.

Olvasni jó, olvasni szexi, de előfordul, hogy egy átdolgozott hét végén már semmi energiánk nem maradt. Nincs ebben semmi szégyellnivaló, ilyenkor egészen nyugodtan heverjünk végig a kanapén és egy kiadós ebédet követően pihentessük az agyunkat némi szórakoztató vagy épp elgondolkodtató tartalommal.

A Netflix kínálatában szép számmal akadnak olyan filmek és sorozatok, amelyek alapjául regények vagy novellák szolgáltak. Ebben a kategóriában éppen most vált elérhetővé – magyar szinkronnal is – a Sherlock Holmes húgáról szóló Enola Holmes című kalandfilm. A Nancy Springer azonos című regénysorozata alapján készült filmben olyan nagyszerű színészek alakítják a főszereplőket, mint Millie Bobby Brown (Stranger Things), Henry Cavill (Vaják), vagy Helena Bonham Carter.

A könyv vagy a film a jobb?

Az egyik legizgalmasabb dolog összehasonlítani a saját képzelőerőnket másokéval. A könyvek alapján készült filmek és sorozatok ennek a játéknak egy speciális formáját biztosítják. A magyar szinkronnal, illetve felirattal elérhető filmadaptációk listája pedig igen terjedelmes a streaming-szolgáltató oldalán. Nem is csoda, hiszen mindenki imádja a jó könyveket és a jó sztorikat. A saját gyártású produkciók között a felhasználók sokszor találkozhatnak film-, vagy sorozatadaptációkkal: szinte minden műfajban, a vígjátékoktól kezdve a tinidrámákon keresztül a sci-fi-ig. Gondoljunk csak olyan népszerű alkotásokra mint a már említett Vaják, az Anne, E-vel a végén, A fiúknak, akiket valaha szerettem, a 13 okom volt, Az Esernyő Akadémia, vagy a Valós halál.

Előbb nézünk, aztán olvasunk

Sokszor előfordul, hogy egy kevésbé ismert könyvből sikerfilm is készül, amelynek híre bejárja az egész világot és arra ösztönzi a nézőket, hogy olvassák el a film alapsztoriját adó könyvet is. Ennek tökéletes példája az Enola Holmes, ugyanis Sherlock Holmes kishúgának neve sokak számára ismeretlen volt Magyarországon, vannak, akik a létezéséről sem tudtak, most azonban mindenki megismerheti ezt a szórakoztató és magával ragadó történetet. Ha pedig tetszett, érdemes a könyvet is elolvasni, hogy eldönthessük, melyik változat tetszett jobban.

Megérkezett a netflixre a Sherlock Holmes kishúgáról szóló film

Az Enola Holmes címszerepét Millie Bobby Brown (középen) alakítja, Sherlock Holmes-t pedig ezúttal Henry Cavill kelti életre (Fotó: Netflix)

További könyvadaptációk is érkeznek

A streaming-oldalra a jövőben is folyamatosan érkeznek majd az ismert – és kevésbé ismert – műveket feldolgozó filmek és sorozatok. Nemrég debütált a Netflix kínálatában például a Ratched című sorozat, amely Ken Kesey 1962-es Száll a kakukk fészkére című regény ikonikus gonoszának, Mildred Ratched főnővérnek az eredettörténetét mutatja be. Októberben pedig érkezik A Manderley-ház asszonya című könyv alapján készült Rebecca. A romantikus regények olvasói sem szenvednek hiányt,  A csókfülke harmadik része ugyanis már várólistán van.

Életre kell a Száll a kakukk fészkére gonosz nővérje a Ratched-ben

Sarah Paulson hátborzongató alakítást nyújt a Száll a kakukk fészkére gonosz nővéréről szóló Ratched című sorozatban (Fotó: Netflix)

További cikkeink filmekről és sorozatokról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top