nlc.hu
Szabadidő

Biciklitúra Budapest környékén

3 biciklitúra Budapesten és környékén, ahova még ősszel érdemes elmenni

Nem kell nagyon messze menni Budapesttől, ha bringázni akarsz egy jót hétvégén.

Budapesten belül, ha pedig haladó vagy, egy kicsit messzebb is találsz olyan biciklitúrát, amit egy nap alatt végig tudsz tekerni. Most különösen nagy szükség van a szabad levegőre és a testmozgásra, hogy minden lehetséges módon erősítsd az immunrendszeredet. Az őszi hétvégék tökéletes időjárással szolgálnak ahhoz, hogy biciklire pattanj és kitekerj a világból. Vagy legalábbis addig biciklizz, amíg zöld területre nem érsz.

Naplás-tó

A Szilas-patak mentén vezet az a bicikliút, ami az autóktól távol, emelkedőktől mentesen vezet ki a XVI. kerületből, Cinkota mellől indulva. Ha messze laksz tőle, és nem akarsz az egész városon áttekerni biciklivel, akkor érdemes lehet addig autóval vinni a biciklit, és csak a bicikliút előtt letenni, majd nyeregbe pattanni.

Indulj biciklitúrára ősszel!

A Naplás-tóhoz vezető biciklitúra igazi hétvégi program (Kép: Végh Tibor /Wikipédia)

A Naplás-tó (más néven Szilas-pataki árvízvédelmi tározó) akár nagyobb gyerekkel is jó célpont egy családi bringatúrán, mert csodálatos környezetben játszótereket és madárlest is találtok a környéken. Ráadásul a Naplás-tó több vízimadár pihenőhelye az őszi madárvonulási időszakban, így jó eséllyel láthattok különleges madarakat is a pihenők során. Ha egy vadregényes kirándulásra vágysz, akkor ez pont neked való biciklitúra a maga 30 kilométeres távjával.

Lupa-sziget

A Római-part népszerű úti cél a bringások között, most azonban olyan helyet keresünk, ahol nincs rengeteg ember, és elvonulhatsz kicsit a város zajától, ezért azt javasoljuk, hogy gurulj tovább a Lupa-sziget felé, ami a Duna mentén, a Szentendrei-sziget mellett, Budapesttől 14 kilométerre északra fekszik. Nem muszáj biciklivel menni a Római-partig, a HÉV-en lehet biciklit szállítani, így inkább a Római-part legyen a biciklitúra kiindulópontja, és tekerd le egészen Szentendréig azt a pár kilométert, majd szállj fel a kompra, és hajózz át a Lupa-szigetre, ahol a fák alatt lepihenhetsz a kockás plédre és hallgathatod a madarakat, miközben kisimul az idegrendszered.

Zebegény

Ha úgy érzed, elég edzett vagy egy 60 kilométeres túrához, akkor neked találták ki, hogy egyből Zebegényig tekerj Budapestről. A gyakorlott bringások hat-hét óra alatt teszik meg ezt a távot, úgyhogy valóban egy egész napot rá kell szánni erre a túrára, főleg, ha út közben megállsz és körül is nézel a településeken, melyek mellett elhaladsz.

Őszi biciklitúrák Budapest környékén

Zebegényig hosszabb a biciklitúra, de megéri a sok tekerés (Kép: Unsplash)

A legjobban akkor jársz, ha Vácig vonattal mész, és innen indulsz a biciklitúrára, így a rázós, forgalmas Budapesten nem kell végigtekerni ahhoz, hogy a természetbe érj. Vácról szinte végig vezet a bicikliút, közben a Duna kanyarog körülötted, és mesés falvakon haladsz át, úgyhogy maga az út is nagy élmény lesz, nem csak a célállomás. Zebegény pedig egy kis ékszer a Dunakanyarban, egyértelmű, hogy pár órát itt el kell tölteni, és ha nagyon későre jár az idő, inkább vonattal hazatérni Budapestre.

Még több őszi túra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top