Szabadidő

A briteknél rég kihalt növényt keltett életre a klímaváltozás

Ilyen érdekes mellékhatásai is vannak annak, hogy változik az éghajlat a Földön. De azért nem érdemes nagyon örömködni.

Mintegy 60 millió évvel ezelőtt történt olyan utoljára, hogy cikászok vagy más néven szágópálmák nőttek az Egyesült Királyság területén a szabadban. Most azonban botanikus szakembereknek egészen rendkívüli eredményt sikerült elérniük: egy hím és egy nőnemű növényt is sikerült virágzásra bírniuk a szabad ég alatt.

Ezek a Japánban őshonos különleges növények jellemzően meleg mérsékelt és szubtrópusi éghajlatú területeken élnek. De akkor hoghogy gyökeret vertek az Egyesült Királyságban? Az ok egyszerű: a klimaváltozás.

A Wight-szigeten található Ventnor botanikus kert szakembereinek először 2012-ben sikerült egy hím növényt virágzásra bírniuk, tavaly azonban egy nőnemű példányon is megjelent a szép, kúp alakú virágzat. Ez lehetővé tette, hogy évmilliók után először pollent gyűjtsenek be és magokat hozzanak létre a növényekből. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a sziget mikroklímája enyhébb, mint a legtöbb brit régióé, de ez akkor is rendkívüli eredménynek számít.

A briteknél rég kihalt növényt keltett életre a klímaváltozás (Fotó: botanic.co.uk)

A briteknél rég kihalt növényt keltett életre a klímaváltozás (Fotó: botanic.co.uk)

A botanikus kertben 15-20 évvel ezelőtt kezdtek kísérletezni a cikászokkal, és mára ott tartanak, hogy nemcsak a teleket élik túl, hanem levelket és virágokat is növesztenek. És bár ez első látásra nagyon pozitív eredménynek tűnhet, érdemes a képet a maga teljességében nézni. Amellett, hogy a globális felmelegedés kedvez egyes fajoknak, másokra kérlelhetetlenül pusztító hatással lesz.

Forrás: Mymodernmet

A klímaváltozásról beszélni kell:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top