nlc.hu
Szabadidő

A világ legidősebb szőlőtőkéje Pécsen

Bőségesen terem a világ legidősebb szőlője Pécsen

A 450 éves pécsi szőlőtőkét meg kellene vágni, hogy hivatalosan is a világ legidősebbje legyen, de tulajdonosa ezt nem hagyja.
Még most is terem a világ legidősebb szőlőtőkéje Pécsen

Valószínűleg Pécsen található a világ legöregebb szőlője, valamikor a török időkben, körülbelül 450 évvel ezelőtt ültette valaki. Mégsem kerülhet be a rekordok könyvébe – számolt be a VlogMeIn, amely videót is közölt a ritkaságról.

A 450 éves szőlőtőke egy pécsi családi ház kapujában terebélyesedik. Körfogata nagyjából 80 centiméter. Tóth Ödön és felesége 1971-ben vette meg a házat, és azóta óvja, gondozza a szőlőmatuzsálemet. Szép számmal érkeztek ajánlatok a házra, még Amerikából is voltak érdeklődők, Tóthék viszont nem adják el otthonukat. Nem is csak a szőlő miatt, hanem mert oda köti őket fél évszázadnyi emlék.

A szőlő még most is terem, évente legalább 80-100 kiló terméssel ajándékozza meg gondos gazdáját. Egy részét csemegeszőlőként fogyasztják, a többiből pálinkát főznek. Egy olasz csemegeszőlő-fajtáról van szó, ezért bor készítésére nem alkalmas.

A hivatalosan legidősebb szőlőtőke Szlovéniában, Maribor közelében található, és nagyjából 400 éves. A pécsi szőlő azonban valószínűleg jóval idősebb nála. Ám ez sosem bizonyosodhat be, ugyanis a korát csak speciális vizsgálatokkal lehetne minden kétséget kizáróan megállapítani. Ehhez viszont meg kellene vágni a szőlőtőkét, amit a tulajdonosa nem enged.

(Kiemelt kép: YouTube/VlogMeIn)

Növénymatuzsálemek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top