nlc.hu
Szabadidő

Az Alzheimer-kór ellenére is emlékezik

Videón, ahogy az Alzheimer-kórban szenvedő egykori balerina felismeri a zenét és táncol rá

Marta C. González egy megrendítő videóban bizonyítja, hogy a zene felébresztheti emlékeink legmélyebb részeit – még akkor is, ha ezek a pillanatok már örökre elmúltak.
Az Alzheimer beteg balerina meghallja a zenét, és táncol rá, mint régen

A videót 2019-ben készítették, de érthető módon online újjáéledt, hiszen fantasztikus képsorokat tartalmaz az egykori prímabalerináról, aki azóta sajnos elhunyt.

González korábban New York-ban táncolt, idős korára viszont az Alzheimer-kór kerekesszékbe kényszerítette, és az emlékei nagy részétől megfosztotta.

A videóban azt láthatjuk, hogy González súlyos állapota ellenére felismeri Csajkovszkij klasszikusát, a Hattyúk tavát, a zene hallatán mozgatni kezdi a karját és elkezd táncolni.
Mellbevágó látni, hogy ennyi idő után is emlékezik minden mozdulatra.

A videóban egyébként láthatunk korai felvételeket is azokból az időkből, amikor González még nagyközönség előtt táncolta a darabot.

A pár perces film egyrészt emlékeztet minket arra, milyen csodás az emberi elme, milyen fantasztikusan hathat rá a zene, másrészt arra a fájdalmas tényre is rámutat, hogy az Alzheimer-kór mennyi mindent elvesz a betegektől.

(Via: Modernmet)

Kiemelt kép: YouTube

Még több cikk az Alzheimer-kórról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top