nlc.hu
Szabadidő

Rajzfilmfigurák, amiket valódi személyről mintáztak

6 rajzfilmfigura, amit valódi személyről mintáztak

Tudtad, hogy Shreket egy híres pankrátorról, Arielt pedig a '80-as évek egyik tinisztárjáról mintázták?

A most következő hat rajzfilmfigurát egészen biztosan te is ismered. Ezek a karakterek azonban nem teljesen az alkotók fantáziájának szüleményei, hanem nagyon is van valóságos ihletőjük…

Betty Boop

Betty Boop figuráját Max Fleischer grafikus a harmincas évek elején először uszkárként ábrázolta, majd a karakter fokozatosan alakult át a világ első rajzolt szexszimbólumává. Azzal kapcsolatban, hogy ki volt a valódi ihletője, többféle verzió is kering. A legvalószínűbb, hogy a külső megjelenését Helen Kane énekesnőről mintázták, míg jellegzetes énekstílusát egy Esther Jones nevű afroamerikai előadóról, akit egyébként a már említett Kane maga is koppintott. Engedélyt azonban egyikőjüktől sem kértek ahhoz, hogy imázsukat felhasználják. Kane a rajzfilm megjelenését követően 250 ezer dolláros keresetet indított Fleischer és a Paramount filmstúdió ellen, mondván, hogy a rajzfilmben karikatúraszerűen ábrázolták, emiatt pedig versenyhátrányba került. A pert azonban elvesztette.

Betty Boop

Betty Boop – Helen Kane (Fotók: IMDb/Getty Images)

Hófehérke

Marge Champion mindössze 14 éves volt, amikor napi 10 dolláros fizetségért modellt állt a Disney csupa férfiakból álló animációs csapatának, akik az ő vonásai és mozdulatai alapján mintázták meg Hófehérke alakját az 1937-ben bemutatott rajzfilmben. Az amerikai táncosnő és színésznő később több további produkcióban is együtt dolgozott a Disney-vel, többek között a Pinocchio Kék Tündérét is ő ihlette. A művésznő gyönyörű kort élt meg: idén október végén, 101 éves korában távozott az élők sorából.

Hófehérke

Hófehérke – Marge Champion (Fotók: IMDb/Getty Images)

Ariel

Ariel, a kis hableány figurájának vonásait a korai szkeccseken az animátor, Glen Keane még a saját feleségéről mintázta. A végleges verziót azonban, melyet aztán megismert a világ, az 1989-ben bemutatott Disney-változatban, már a nyolcvanas évek ünnepelt amerikai tinisztárja, Alyssa Milano ihlette. A színésznő a rajzfilm készültekor éppen 16 éves volt, ugyanúgy, mint Ariel a történet szerint. 

Ariel

Ariel – Alyssa Milano (Fotók: IMDb/Getty Images)

Aladdin

Aladdin külsejét az alkotók eredetileg Michael J. Foxról mintázták meg, végül azonban Jeffrey Katzenberg, a Disney elnöke úgy döntött, férfiasabb karaktert kell kapnia, így lett az ihletője a korszak egyik férfiideálja, Tom Cruise. Legalábbis ami az arcát illeti. Az öltözékét ugyanis a nyolcvanas évek végén–kilencvenes évek elején épp népszerűsége csúcsán járó hiphop-előadó MC Hammer jellegzetes szettjei inspirálták.

Aladdin

Aladdin – Tom Cruise (Fotók: IMDb/Getty Images)

Dzsini

Az Aladdin Dzsinijének figuráját már eredetileg is Robin Williams egyik standupja alapján rakták össze, majd ezzel igyekeztek meggyőzni a színészt, hogy vállalja el a szinkronszerepet. Williams ezt örömmel megtette, azonban jóval többet adott a ma már klasszikusnak számító 1992-es rajzfilmhez, mint a hangját és az arcvonásait. Az alkotási folyamat során jelentős mértékben finomította, a saját személyiségére, stílusára formálta a karaktert.

Dzsini

Dzsini – Robin Williams (Fotók: IMDb/Getty Images)

Shrek

Bár hivatalosan ezt soha nem erősítették meg, azonban nagyon is valószínű, hogy a Dreamworks animátorai Maurice „A francia angyal” Tillet pankrátor világbajnokról mintázták Shrek figuráját. Az 1903 és 1954 között élt, orosz származású francia sportoló 19 éves korától  az akromegália nevű rendellenességben szenvedett, mely a növekedési hormon túltermelődésével, illetve a csontozat túlnövekedésével jár, amitől az arc és a test más részei is eltorzulnak. Tillet viccesen fogta fel a betegségét, egy alkalommal még egy múzeumban is pózolt a neandervölgyiek szobrai mellett, így vélhetőleg a legkevésbé sem sértődött volna meg, ha láthatta volna a Shrek-et.

Shrek

Shrek– Maurice Tillet (Fotók: IMDb/Wikipedia)

Még több rajzfilmhős

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top