nlc.hu
Szabadidő

Mátraverebély legendái

Különleges legendák nyomában: Mátraverebélyen több csoda is történt

Magyarország rengeteg csodás hellyel van tele. A nagy részüknek gazdag történelmi múltja van, sőt különleges legendák is kötődnek hozzájuk. Mátraverebélyhez több is.

Mátraverebély kedves község, remek kirándulóhely, látványos templommal. De igazából még sokkal több ennél, hogy miért, az a hozzá kapcsolódó legendák megismerése után válik érthetővé. Függetlenül attól, hogy vallásosak vagyunk vagy sem, a hely máris kíváncsivá tesz minket.

Mit tudunk Mátraverebélyről?

Ha nem jártunk még ott, első olvasatra valószínűleg csak annyit, hogy a Mátrában van, ami egy csodálatos hely. Igen, egészen pontosan a Zagyva völgyében, a Mátra és a Cserhát között található, a 21-es főút és a Hatvan–Somoskőújfalu-vasútvonal mentén. Egy nagyjából 2000 fős községről van szó, ami nagy múltra tekint vissza.

A helyről már 1300-ból is vannak feljegyzések. 1398-ban Zsigmond királytól országos vásártartási jogot is kapott, ez is mutatja, hogy jelentős település lehetett. Az 1400-as évektől a legnagyobb búcsújáró helyek közé tartozott, messzi földről érkeztek ide a zarándokok, hogy a legendás helyen gyógyíthassák a testüket és a lelküket, és meríthessenek a szentkút vizéből.

De mi is az a Verebély? Nevének utótagja a helyet a 15-16. században birtokló Verebi családra utal. Verebi Péter erdélyi alvajda alapította a falu első templomát. A török időkben elnéptelenedett, 1671-ben majorság volt. 1733-ban a ciszterci rend, majd 1756-ban az Almásy grófok birtokába jutott. Gróf Almássy János építtette a barokk templomot és a kolostort, állítólag hálából, mert neki is csodás gyógyulásban volt része a helyszínen. Itt található egyébként az Almássy család kriptája, itt nyugszik Az angol beteg című filmből ismert Almássy László is.

Érdekesség, hogy Mátraverebély akkor sem szűnt meg zarándokhelynek lenni, amikor a hatalmi rendszerek megpróbálták elnyomni ezt a szokást a 18. században. Amikor a búcsújárás tiltott volt, leleményesen fürdőket építettek a kút köré, így azt mondhatták, hogy fürdeni járnak oda az emberek.

Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely

A hely fő vonzereje a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely, ezt a címet 2006-ban kapta Erdő Péter  bíborostól. Magyarország egyik legrégibb és leglátogatottabb Mária-kegyhelye, amit az utóbbi években teljesen felújítottak és kibővítettek. Csodákra képes vize mellett a barokk stílusú kegytemplom, a remetebarlangok és a gyönyörű, hűvös völgyben fekvő forráscsoport teszi vonzóvá a turisták és a zarándokok számára. Az őszi mátrai kirándulások egyébként is csodálatosak, érdemes ezt is belevenni!

Mátraverebély szentkút templom

A Szentkúti római katolikus templom (Forrás: Wikipedia)

A forrás legendája

Állítólag a kunok ellen induló I. (Szent) László királyt és seregét az ellenség bekerítette, így a völgybe szorultak. László király menekülni próbált, és ahogy átugratott lovával egy szakadékot, a paripa patája földre érkezésekor meglepő módon forrást fakasztott. Az uralkodó ezután bárdjával tovább szélesítette a nyílást, így a forrás egyre nagyobb és nagyobb lett.

Mátraverebély szentkuti forrás

A legendás forrás díszkútja (Forrás: Wikipedia)

A gyógyító víz legendája

A forráshoz egy másik legenda is kapcsolódik. Régi irat számolt be arról, hogy egy néma kisfiú vizet keresve lemaradt apjától. Ekkor megjelent előtte Szűz Mária és egy forrást mutatott neki. A víz egy lópatkó formájú mélyedésből tört elő. Miután a gyermek ívott belőle. Váratlanul az apja után kiáltott: „meggyógyult némaságából!”.

Egy másik változat szerint ugyanez egy pásztorfiúval történt, aki az erdőben sétált, amikor megjelent neki Mária és arra kérte, hogy ásson. A földből feltört a forrás, és, amikor a fiú ivott belőle, visszanyerte a hangját.

Mária újra megjelent

Mint már fentebb is írtuk, Mátraverebély már nagyon régóta, a XIII. századtól kezdve búcsújáró hely volt, amit a török hódoltság alatt leromboltak. A XVII. században a ferencesek kijárták, hogy ismét búcsúkat tarthassanak. Néhány évtizeddel később a szent kútban – szemtanúk állítása szerint – arany kereszt ragyogott fel a vízben, csodálatos gyógyulások történtek, végül egy egész sokadalom előtt jelent meg a Szűzanya, karján a kis Jézussal.

Szentkút Mátraverebély legenda jelenés

Grafika a jelenésről Jordánszky Elek könyvéből (1863) (Forrás: Wikipedia)

Még több érdekes legenda az NLC-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top