nlc.hu
Szabadidő

Problémás lehet a hazajutás a repülőtérről a kijárási tilalom alatt,

Problémás lehet a hazajutás a repülőtérről a kijárási tilalom alatt, főleg a vidéken élőknek

Bajban vannak azok, akik csak a rokonukra számíthatnak a transzferben.
Megszívhatják a reptérről való hazajutással a kijárási tilalom miatt

Gulyás Gergely országgyűlési képviselő szerint vélhetően nem bünteti meg a rendőr, ha valaki a reptérről hazamenet szegi meg a kijárási tilalmat, ám a rendőrségnek erről más az álláspontja, ahogy az Utazó majom egyik olvasója is ettől eltérőt tapasztalt.

 

Elvileg, a jelenlegi jogszabály szerint a repülőtérről haza lehet jutni anélkül, hogy megszegnénk a tilalmat, de csak akkor, ha az illető egyenesen oda megy, ahol aztán megkezdi a karantén letöltését.

Mehetünk tömegközlekedéssel, gyalog, autóval egymagunk vagy erre szakosodott, éppen munkáját végző fuvarozóval. Az Utazó majom szerint azonban a fuvarozócégek, taxistársaságok egy része már nem vállalja a szolgáltatást. Azt is írja, hogy még problémásabb azoknak a helyzete, akik vidéken laknak, hiszen ha este érkezik a gép és nincs reptéri transzfer, a rokon sem mehet értünk, mert este nyolc és hajnal öt otthon kell tartózkodnia.

A hoppon maradt utasok a korlátozások értelmében a repülőtéri szállodában sem alhatnak addig, amíg megérkezik értük a rokon. 

Bélának legalábbis ezt írta Repülőtéri Rendőr Igazgatóság, miután megkérdezte tőlük, hogy mi a jogkövető magatartás abban az esetben, ha szeretne hazajutni a lakásába, miután a gépe este 11-kor landol a Budapest Liszt Ferenc Repülőtéren. „Mivel a törvény alapján az éjszakát nem tölthetjük a repülőtéren, illetve szállodában sem (legrövidebb időn belül a karanténlakás helyére kell utaznunk) ezért egy rokonunkat kívántuk megkérni, hogy jöjjön értünk. A Magyarországon történő utazásunk egyébként 160 kilométer lenne” – írta Béla a levelében.

Ezt a választ kapta az illetékesektől:

„Amennyiben Önök részére karanténlakás kerül kijelölésre, abban az esetben a Önöknek a belépést követően közvetlenül oda kell mennie (2020. évi CIV. tv. 3. §).
A kijárási tilalom vonatkozik az utazó személyt a repülőtérről kísérő személyre is (kivéve ha ő munkájából eredően, munkavégzése keretében személyfuvarozást végez). Amennyiben az Önökért érkező személy nem munkájából adódóan, munkavégzésként fuvarozná Önöket haza, akkor az előzőből eredően nem mehet ki Önökért a kijárási tilalmat szabályozó kormányrendelet (484/2020. Korm. r.) értelmében (20 és 5 óra között neki otthon kell tartózkodnia a 484/2020. Korm. r. 3. §-a és az ott rögzített kivételekkel).

A karanténra kötelezettek belépésekor követendő eljárást szabályozó jogszabály (2020. évi CIV. tv.) nem zárja ki a tömegközlekedés igénybevételét sem. A belépést követően, a karanténlakásba való utazás előírása a következő: „A karanténkötelezett a Magyarországra történő belépést követően köteles közvetlenül a karanténlakáshoz közlekedni, a karanténlakáshoz történő közlekedése során az utazást kizárólag egészségügyi, műszaki, vagy – tömegközlekedési eszközzel történő utazás esetén – menetrendi okból szakíthatja meg.” (2020. évi CIV. tv. 3. § (1) bek.). – olvasható a válaszlevélben. 

Tehát a jogalkotók nem gondoltak azokra a vidéken élő utasokra, akik a repülőtérről tömegközlekedéssel nem tudnak hazamenni, vagy nem találnak fuvarozócéget, aki hazaszállítaná őket.

 Az Utazó majom szerkesztője jogosan lamentál a helyzet irracionalitásán: „Mivel potenciális fertőzőnek kell tekinteni minden külföldről hazatérő utast (annak ellenére, hogy most már nagyítóval kell keresni a nálunk fertőzöttebb országokat a világban), így nem értjük, miért biztonságosabb tömegközlekedéssel hazajutni, mint egy családtaggal”.

Súlyos hatással van a légi iparra a koronavírus-járvány

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top