nlc.hu
Szabadidő

Szlávik János a vakcináról

Szlávik: Elérte az embereket a “koronavírus-fáradtság”

A főorvos szerint remélhetőleg karácsonyig bekövetkezik a járvány tetőzése.
koronavírus

A koronavírus elleni vakcinák megjelenése után a lehető leggyorsabban kell beoltani a lakosságot, amihez célszerű oltópontokat felállítani – mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa az M1 aktuális csatornának nyilatkozva. Szlávik János ismételten jó hírnek nevezte, hogy az oltóanyagok hatásfoka várhatóan meghaladja a 90 százalékot, így a lakosság 50-60 százalékának beoltásával elkerülhető egy nagyobb járvány.

A Dél-pesti Centrumkórház főorvosa közölte, a vakcina ingyenes és önkénteslesz, de mindenkinek azt javasolja, hogy oltassa be magát a koronavírus szövődményeinek elkerülése érdekében. Kiemelte, az újonnan kifejlesztett oltásoknál nem észlelnek hosszú távú mellékhatásokat, így a világ bármely pontjáról érkező oltóanyag biztonságos lesz.

Szlávik János rendkívül kedvezőnek nevezte, hogy magyar szakemberek a gyártás helyszínén vizsgálhatják az orosz oltóanyagot. Megjegyezte, Magyarország az Európai Unió tagjaként 4-5 féle oltóanyagból kötött le készleteket, amelyek közül már decemberben érkezhet kisebb adag, jövőre pedig óriási mennyiségek.

Szlávik János beszélt arról is, a “koronavírus-fáradtság” eléri az embereket, egyre többen nem szeretnének maszkot használni, nekik komoly reményt adhat a vakcina, amelynek segítségével feloldhatóvá válnak a korlátozó intézkedések. A következő időszakban azonban még emelkedhet a fertőzöttek és halottak száma, de remélhetőleg karácsonyig bekövetkezik a járvány tetőzése – jegyezte meg a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa.

(MTI)

Kiemelt kép: illusztráció, 

A legfrissebb koronavírusos-hírek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top