nlc.hu
Szabadidő

Ezek a játékok kellenek idén a fa alá

A pszichológus szerint ilyen játékokat kell venni a gyereknek erre a járványos karácsonyra

Az idei karácsony kicsit más lesz, ezért érdemes tudatosabban vásárolni a gyerekeknek ajándékokat.

A karácsonyt várják egész évben a gyerekek, de idén könnyen csalódás lehet belőle, hiszen nem lesznek nagy karácsonyi partik, és elmarad a széles baráti, családi körben ünneplés is. Stresszesebb lesz az idei karácsony a gyerekek és felnőttek számára is, ezért olyan kulcsfontosságú dr. Tricia Skoler gyermekpszichológus szerint, hogy alaposan gondoljuk át, milyen típusú játékokkal szolgáljuk a gyerek és a család érdekeit.

A játék szorongásoldó ereje

A lényeg nem a drága, agyonreklámozott játékokban rejlik természetesen, hanem abban, hogy a gyerek hogyan játszik. Szem előtt kell tartanunk, hogy a mostani járványhelyzetben nemcsak a játékok fejlesztő hatására kell koncentrálnunk, hanem arra is, hogy olyan játékot válasszunk, ami segít a gyereknek a stressz- és szorongásoldásban, amit a járvány generál benne is már hónapok óta.

Ilyen játékokat vegyél karácsonyra idén

Milyen játékokat vegyünk idén karácsonyra? (Kép: Unsplash)

Játsszunk együtt!

Idén még nagyobb hangsúlyt kell fektetni az olyan karácsonyi ajándékokra, melyekkel az egész család játszhat. A gyerekek mindig vágynak a szülők figyelmére, most ez hatványozottan igaz, ezért ebben a nehéz helyzetben szenteljünk nekik még több időt, és tegyünk a fa alá közösen játszható játékokat, társasokat, olyan kreatív játékokat, melyekkel alkothatunk valamit együtt.

Vissza a természetbe!

A szorongásoldáshoz az egyik legjobb út a természet közelségén keresztül vezet. Bár hideg van, és most pont nem lehet kint lógni a réteken naphosszat, de azért vannak olyan tevékenységek most is, amik közelebb vihetik a gyereket a természet nyugalmához. Kaphat ajándékba az otthoni szobanövények gondozásához kellékeket, vagy lehet az az ajándék, hogy együtt ültetünk vele egy növényt, és figyeljük, hogyan növekszik. Minden jó ajándékötlet a gyerek számára, ami növényekkel, légzéssel, természettel kapcsolatos.

Kihívást a gyereknek!

Olyan játékokat is érdemes keresni karácsonyra a szakember szerint, melyek kifejezetten a gyerek komfortzónáján kívül vannak, és kihívást jelentenek számára. Azért jók ezek a játékok, mert nagy mértékben növelhető velük a gyerek önbizalma, és az önmagába, problémamegoldó képességébe vetett hite. Lehet ez egy szinttel nehezebb puzzle vagy építőjáték, aminek az összerakása közben szembesül a kudarc és siker érzéseivel is – ezzel nagyban támogathatjuk abban, hogy meg tudjon küzdeni a járvány miatt kissé szokatlan karácsonnyal is.

Még több karácsony:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top