nlc.hu
Szabadidő

Sonos Beam soundbar, a tökéletes okoshangszóró otthonra

Sonos Beam: szerelem első hallásra

Intelligens otthoni hangszórót teszteltünk.

A hifi-rajongók szeme is felcsillan, ha meghallják a Sonos nevet, az amerikai márka ugyanis már 18 éve egyet jelent a kiváló hangminőséggel és az intelligens technológiai megoldásokkal. A termékpalettán minden megtalálható, amire egy vájtfülű felhasználónak szüksége lehet, a kompakt, hordozható daraboktól az erősítőkön át a komplett háztartást lefedő teljes hangrendszerekig. Mi most a kínálat nagyjából közepén elhelyezkedő Sonos Beam hangprojektort próbáltuk ki, amely rekordidő alatt csavarta el a fejünket.

Hifi-minőség egy apróságból: Sonos Beam teszt

A Sonos Beam fehér színben vonzza a tekintetet (Fotó: Sonos)

A Sonos Beam egy klasszikus erősítőre kötött hangfalpár helyére érkezett egy átlagos méretű lakásba, a léc tehát magasan volt, ugyanis a szó szerint is nagy elődök már számtalan házibulit tettek emlékezetessé, a szomszédok őszinte bánatára. Bár mostanában – érthető okokból – kevesebbet bulikázunk, azóta olyan fontos felhasználási területek is megjelentek az életünkben, mint a film-, és sorozatnézés (természetesen a streaming-szolgáltatók, azaz a Netflix, az HBO GO vagy épp az Amazon Prime szolgáltatásán keresztül) vagy a videojátékokkal való szórakozás, nem beszélve arról, hogy a Spotify-hoz hasonló zenei szolgáltatóknak köszönhetően szinte folyamatosan szól a zene a lakásban. Lássuk, hogyan tudott helytállni a Sonos Beam!

Már a csomagolás árulkodik a minőségről

A Sonos valódi prémium márka, ami azt jelenti, hogy az átlagos, hasonló termékekhez képest valamivel drágább, azonban ez volt az első alkalom, amikor a prémium jelző nem csak afféle marketinges túlzásnak, hanem nagyon is kézzelfogható valóságnak bizonyult. A Sonos Beam első ránézésre sima kartondobozban érkezik, azonban már ez rejt egy apró csavart, pontosabban műanyag fogantyút, amellyel kényelmesen haza lehet szállítani a készüléket. A Beam egyébként nem egészen három kiló, így erre még csak komoly szükség sem lenne, de jól esik az embernek a figyelmesség.

Sonos Beam okoshangszórót teszteltünk

A Sonos Beam szükség esetén a falra is rögzíthető, igaz, ehhez sajátmárkás kiegészítőre van szükség (Fotó: Sonos)

Maga az eszköz kellemesen kompakt, bő 65 centiméter hosszú, 10 centi széles és szűk 7 centi vastag, ezzel nem foglal túl sok helyet a polcon és a tévé mellé-alá is remekül elfér. Ha ennyi helyünk sincs, a falra is felszerelhető, igaz, ehhez sajátmárkás rögzítőszettet kell vásárolni, erre nem volt szükségünk. Fekete és fehér színekben kapható, mi az előbbit választottuk, mivel ez illik jobban a lakáshoz, ez a biztonsági játék, a fehérhez nem árt a színben passzoló környezet, nem beszélve arról, hogy valószínűleg a világos felületen szembetűnőbb a kosz is. 

Telepítés, üzembe helyezés öt perc alatt

A doboz kibontásától számított ötödik percben már üzemelt a hangprojektor, mivel a telepítése, ha nem is pofonegyszerű, de mérnöki diploma sem kell hozzá. Azt mindenképpen értékeltük, hogy nem kell rettentő kábelkígyókkal birkózni: a hálózati kábel mellett egyedül a tévé felé kell drótot vezetni. Ez alapesetben egy HDMI ARC, amit az újabb okostévéken már alapfelszereltségnek számít, de mivel nálunk még egy korábbi, “buta” lapostévé található, a csomaghoz mellékelt HDMI-optikai átalakítóra is szükség volt. Emellett még Ethernet hálózati kábelt lehet a Beam hátuljához csatlakoztatni, erre azonban semmi szükség, ha van otthon wifi. 

Teszteltük a Sonos kompakt hangprojektorát, a Beam-et

Egy hasonló méretű szobát szépen betölt a Sonos Beam hangja (Fotó: Sonos)

Ezzel el is érkeztünk a Sonos Beam egyik legnagyobb erősségéhez, ami a hálózati csatlakozást illeti. Bár napjaink okos-hangszóróinak többségét Bluetooth-kapcsolaton keresztül párosíthatjuk össze a telefonunkkal vagy egyéb eszközünkkel, a Beamről látványosan hiányzik a viking rúnát formázó Bluetooth-logó. Az adatáramlást ugyanis teljes mértékben a wifin keresztül oldja meg, aminek hatalmas előnye, hogy sokkal stabilabb, mint az esetenként szakadozó Bluetooth, de az összekapcsolásnál sem kell sokat keresgélni. Ráadásulk, a Sonos termékcsalád egyik legnagyobb erőssége, hogy ha a lakásban több egység is található, azok képesek egymással is kommunikálni, így akár az is megoldható, hogy a lakás minden helyiségében ugyanaz a zene szóljon, vagy épp ellenkezőleg, a család minden tagja a saját kedvenceit hallgathatja, anélkü, hogy a többieket zavarnák. A Bluetooth hiánya miatt ezért a telefonunkról csak bizonyos esetekben tudjuk “kilőni” a zenét a Sonos-ra. A Spotify például a saját applikációjában is lehetővé teszi ezt, egyetlen gombnyomással, de bizonyos platformokat, például a YouTube-ot így el kell felejteni, pontosabban, a videolejátszó tartalmait a tévén keresztül kell fogyasztani, ha élvezni akarjuk a Sonos Beam egyébként kiváló hangzását. 

A telepítéshez le kell tölteni a Sonos S2 ingyenes okostelefonos – de akár számítógépre is letölthető – alkalmazását és követni a képernyőn megjelenő utasításokat. Ha minden rendben volt, a Beam hamarosan már üzemel is. Az app később is jó szolgálatot fog tenni, a Sonos dobozából ugyanis még egy dolog hiányzik, ami elsőre meglepő lehet: nincsen saját távirányítója. Erre azonban semmi szükség, ugyanis a hangerőszabályzást a telefonunkon keresztül oldhatjuk meg, sőt, az otthoni wifi-hálózatra csatlakoztatott bármely telefonról lehetséges a vezérlés, így nem kell keresgélni, hogy már megint hova tüntette el a gyerek a távirányítót, de a kanapé támlája alatt sem kell jógaoktatókat megszégyenítő figurákat előadni az oda becsúszott távvezérlő megkaparintása érdekében. Ez fenntarthatósági szempontból sem rossz, hiszen egy kütyüvel kevesebb, amibe ceruzaelemet kell vásárolni. 

Nappalinkban a jövő: megnéztük, hogy szól a Sonos Beam okos hangprojektor

Fekete színben diszkréten megbújik a tévé mellett (Fotó: Sonos)

A kézi vezérlésre egyébként a Beam felső felületén is van lehetőség, a megfelelő mozdulatokkal ugyanazon gombokkal léptethető a zenelejátszás és fokozható, illetve csökkenthető a hangerő. A soundbarban beépített mikrofon is található, így akár videokonferenciákhoz, Zoom-meetingekhez is használható, illetve összeköthető például a Google Home digitális asszisztenssel is. Az applikációba emellett “behúzhatjuk” a kedvenc online szolgáltatásainkat, a Spotify-tól kezdve a Soundcloudig, de a Sonos saját online rádiókat is kínál a felhasználónak.

Olyan hangokat fogsz hallani, amiket korábban soha

Végezetül a legfontosabb: hogyan szól a Sonos Beam? A kompakt méret ellenére meglepően telt hangokat képes kiadni magából, igaz, veserezgető basszusra azért ne számítsunk – ha valaki ez utóbbira vágyik, érdemes a Beam mellé megvásárolni a Sonos Sub mélynyomót is – de a legtöbb műfajú zene valóban remekül szól rajta. Az igazi csodát azonban a filmek és sorozatok nézése közben lehet megélni: a soundbar még akár 10-15 éves videofájlok hangjait is olyan profin bontja fel és szórja szét a szobában, hogy csak pislogtunk, amikor egy éttermi jelenetnél mintha a szomszéd szobából szűrődött volna át az evőeszközök diszkrét csörömpölése a háttérből.

Sonos Beam hangprojektort teszteltünk, íme a verdikt

A Sonos okoshangszórói vezeték nélkül csatlakoznak egymáshoz, akár minden szobában más zenét hallgathatunk (Fotó: Sonos)

Az okostelefonos applikációban ezen felül két rendkívül hasznos funkció is bekerült: az éjszakai módra kapcsolva a hangosabb hanghatásokat kissé letompítja, míg a halkabb dolgokat picit felerősíti. Így jobban fogjuk hallani, ha például a film szereplői suttognak, de nem szakad be a dobhártyánk, illetve a szomszéd sem esik ki az ágyból, ha éjszaka a kedvenc akciófilmünket nézzük. A másik lehetőség a beszéd kiemelése, ilyenkor a háttérzajok picit halkabbak lesznek, de jobban értjük majd, hogy mit mondanak a szereplők. A tapasztalataink szerint minél újabb tartalomról és modernebb formátumról van szó, ez annál jobban működik, de az éjszakai módért minden tekintetben hálásak voltunk.

Fontos kérdés természetesen, hogy mennyibe kerül a Sonos Beam hangprojektor? Gyorsan körülnéztünk a magyar interneten és megállapítottuk, hogy viszonylag nagy a szórás, a legolcsóbb ajánlat 135 190 forintról, a legdrágább 159 990 forintról szól, ezért érdemes alaposan körülnézni, mert ekkora eltérés már komoly tételnek számít. Mint látható, ez egy drága eszköz – hiszen soundbart már akár bő harmincezer forinttól lehet vásárolni de ha figyelembe vesszük, hogy a kommerszebb márkák hasonló termékeiért is simán elkérhetnek ennyit (általában valamilyen kisebb mélynyomóval összecsomagolva) mindjárt érthetőbbé válik az árképzés. Arról nem beszélve, hogy a Sonos Beam esetében maximálisan értjük, mitől prémium ez a termék – minőség, okos funkciók, vezeték nélküli kapcsolódási lehetőség a később vásárolt Sonos-eszközökhöz – míg a versenytársak eszközei esetén nem is álmodhatunk ilyesmiről. Ha valaki egy remek hangzású, kényelmesen kezelhető, kompakt eszközre vágyik, érdemes lehet egy picit spórolni és a középkategóriás megoldások helyett a Sonost választani.

Ha pedig már beüzemeltük a Sonos Beam hangprojektort, próbáljuk is ki, például zenével!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top