nlc.hu
Szabadidő

Hogyan kell százalékot számolni?

Hogyan kell százalékot számolni?

Bár kevesen merik felvállalni, de a százalékszámítás sokaknak okoz fejtörést. Ez bizony az internetes keresésekből is kiderül. Most összefoglaljuk, hogyan is kell százalékot számolni. Így könnyebbé válhatnak a mindennapok.

A százalékszámítás nagyon fontos a mindennapokban, hiszen például pénzügyeinkkel kapcsolatban is rengeteg helyzetben előjöhet, gondoljunk csak az áfára, vagy más adókra, bizonyos szolgáltatások (például ingatlanközvetítés) sikerdíjára, vagy vásárlási kedvezményekre. Ezek mértéke mind százalékban van megadva és fontos, hogy egyszerűen és gyorsan ki tudjuk számolni, milyen összegről is van szó.

Az alapok

A százalékszámítás legfontosabb száma mindig a 100, ez jelzi az egészet, vagyis a 100%-ot. Van néhány fontos fogalom, amit nem árt tudni a százalékszámításhoz:

  • Alap: Az a szám, aminek meg szeretnénk tudni/ ki szeretnénk számolni valahány százalékát
  • Százalékláb: A százalékban kifejezett szám, aminek az értékét keressük
  • Százalékérték: A végeredményünk

Egy egyszerű példával mindjárt érthetőbb lesz. Ha van egy kabát, aminek az ára 10 000 forint (ez lesz az alapunk), de most 30%-os kedvezménnyel lehet megvenni (ez a százalékláb), akkor, a kedvezménynek köszönhetően 3 000 forinttal olcsóbban juthatunk hozzá (ez lesz a százalékérték, azaz a 10 000 30%-a).

30 százalék kedvezmény

Nem árt, ha gyorsan ki tudjuk számolni, mennyi a kedvezmény mértéke (Fotó: Pexels)

Könnyű fejszámolás

A fejszámoláshoz a legegyszerűbb, ha a 100-at vesszük példának, hiszen itt a százalékláb mindig megegyezik a százalékértékkel és így a legkönnyebb megérteni. Tehát a 100 10%-a 10, a 20%-a 20, az 50%-a 50 és így tovább…

Ha bonyolultabb a helyzet és fejben szeretnénk számolni, akkor érdemes először kiszámolnunk, hogy mennyi az 1%, tehát elosztani százzal. Például, ha valamiért az 550 3 százalékára vagyunk kíváncsiak és fejben akarjuk kiszámolni az a legkönnyebb ha először megnézzük az 1%-ot (550/100=5,5)  aztán azt megszorozzuk hárommal (5,5*3=16,5). A bolti akciókhoz azért zárójelben hozzáfűznénk, hogy csak néhány holmi van, amit valóban érdemes megvenni leárazáskor.

A fejszámolás egyébként több szempontból is kifejezetten hasznos. Ha egyszerű matekpéldákon gondolkozol, azzal frissen tarthatod az elméd.

A százalékszámítás eredete

A százalékszámítás eredete egészen az ókori Római Birodalomig nyúlik vissza. Ugyanis a kamatokat és adókat 100 egységre határozták meg, hogy könnyű legyen őket kiszámolni.. Ezt percentnek nevezték, ami a mai napig is a százalék angol megfelelője. Mivel a középkorban a pénzmennyiség egyre nőtt, egyre gyakoribbak voltak a számítások a 100-as nevezővel, így a százalékszámítás standardizálódott és a XV-XVI. századtól a szokásos számtani műveletek közé került.

Számológéppel

Számológéppel persze mindig sokkal egyszerűbb dolgunk van. Ott a következőképpen számíthatjuk ki az értékeket. A százaléklábakat át kell váltani. A 25% például 0,25-nek felel meg, az 5% 0,05-nek ezzel kell megszoroznunk az alapunkat például, ha a 80 25%-ára vagyunk kíváncsiak, akkor a nyolcvanat megszorozzuk 0,25-tel (80*0,25=20).

százalékszámítás számológéppel

A számológép jó szolgálatot tesz, szerencse, hogy a telefonokban mindig késznél van (Fotó: Pexels)

Ha megfordítjuk

De mi van akkor, ha a százaléklábra vagyunk kíváncsiak, azaz, hogy egy szám, hány százaléka a másiknak? Ilyenkor egyszerűen el kell osztanunk őket egymással, és az eredményt megszorozni százzal, hogy százalékos értéket kapjunk. Tehát, ha az előző példánknál maradunk, de most arra vagyunk kíváncsiak, hogy a 20 hány százaléka a 80-nak, akkor a húszat elosztjuk a nyolcvannal (20/80=0,25), majd az eredményt megszorozzuk százzal, azaz a tizedesvesszőt eltoljuk kettővel jobbra, és megkapjuk a 25 százalékot. Ilyen egyszerű.

Még több hasznos cikk a mindennapokhoz:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top