nlc.hu
Szabadidő

Rengeteg az új magyar keresztnév

Rengeteg az új keresztnév, egy kislányt majdnem Pandémiának kereszteltek el

Szerencsére nem sikerült.
Újszülött gyerekek a kórházban

Szinte dupla annyi keresztnévkérelem érkezett a Nyelvtudományi Intézethez 2020-ban, mint az azt megelőző években – írja a 24.hu. Azaz rengeteg szülő szeretett volna olyan nevet adni gyermekének, amely az országban még nem létezik. Dr. Raátz Judit tudományos főmunkatárs tájékoztatása szerint ennek az oka talán az lehetett, hogy a szülők jobban ráértek a neveken gondolkozni a járvány alatt.

Az Intézetnek harminc napja van eldönteni, javasolják-e a kérvényezett neveket anyakönyvezésre, és ezt meg kell indokolniuk. 2020-ban 609 ilyen kérvény érkezett, és csak 67-et hagytak jóvá: 46 új női és 21 új férfinevünk van. Pár példa:

Fanny, Monika, Zaya, Wanda, Jasmin, Dorothy, Jennifer, Antony, Theo, Lukas (ezek már anyakönyvezett nevek idegen írásmóddal), Altea, Elefteria, Nabila, Lizel, Valburga,Szolina, Asella, Héli, Oszama, Latif, Farisz, Fadi, Randolf, Lex, Szkott, Ejnár, Raziel, Zetár (ezek pedig idegen eredetű, külföldön már használt nevek). 

Sosem engedélyezik az uniszex neveket (Lee, Nermin, Éden).

Egyre inkább trend a nagyon egyedi név, a hagyományos keresztnevek (Mária, Katalin, Erzsébet) látványosan ritkulnak – árulta el Raátz Judit. További nyalánkságokért irány a 24.hu cikke!

Kiemelt kép: Getty Images

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top