nlc.hu
Szabadidő

72 év után vitték vissza a könyvet a könyvtárba

72 év után vitték vissza a könyvet egy New Yorki könyvtárba

A könyvtári feljegyzések szerint Theodore Roosevelt életrajzi könyvét 1949. április 5-én kölcsönözték ki az Amagansett Free Libraryből. Most került vissza.

A Mattituckban lakó John Moss sajnos nem tudja biztosan, hogyan került hozzá a Great Heart: The Life Story of Theodore Roosevelt című kötet, de ez nem azt jelenti, hogy ne lennének sejtései. A könyvre egy nagy műanyag dobozban talált rá a háza tárolószobájában, és gyanúja szerint a szülei házából hozta el, amikor kiürítette azt még 2013-ban. Bár szokott garázsvásárokat tartani, a kötet valahogy megúszta, hogy eladja – írja a upi.com.

72 év után került vissza a könyvtárba a könyv. Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay)

A könyvtár vezetője, Lauren Nichols szerint egy 1919-es első kiadást kaptak vissza, méghozzá az eredeti könyvcímkével, és a könyvtár akkori kölcsönzési szabályzatával a hátsó borítón. A szakember szerint eddig csupán egy-két olyan régi könyvvel találkozott, amelyik valamelyikkel rendelkezett ezek közül, de olyannal még nem, amelyik mindkettővel. Ha az egy penny/nap késedelmi díjjal számolnának, a könyv visszahozójának 262 dollár késedelmi díjat kellene fizetnie, de időközben a könyvtárukban eltörölték a késedelmi díjakat. John Moss azonban a 72 évvel még nem számít rekordernek: 2019-ben számoltunk be egy könyvről, ami 74 (!) év után került vissza a könyvtárba.

A könyvtári könyvek visszavitele sokaknak okoz gondot:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top