nlc.hu
Szabadidő

A Monopoly feltalálója

Elfeledve halt meg Lizzie Magie, a Monopoly valódi feltalálója

Lizzie Magie a legkevésbé sem élt szokványos életet: feminista és antikapitalista nézeteket vallott, újsághirdetésben árulta magát, 44 évesen ment férjhez és nem mellesleg, a Monopoly társasjátékot is ő találta fel.

A Monopoly feltalálójaként Charles Darrow munkanélküli mérnököt emlegetik, aki 1933-ban szabadalmaztatta a társasjátékot, mely aztán multimilliomossá tette. A játék története azonban, még ha ezt gyakran elfelejtik megemlíteni vagy szándékosan elhallgatják, évtizedekkel korábban kezdődött.

Az 1866-ban született Lizzie Magie a maga korában rendkívül szokatlan életet élt: gyorsíróként dolgozott, mellette verseket és novellákat írt, és komikusként színpadon is fellépett. A feminista mozgalom aktivistája volt és antikapitalista nézeteket vallott. 1903-ban fejlesztette ki a Landlord’s Game nevű játékot, korának nagy monopolistái, nevezetesen Andrew Carnegie és John D. Rockefeller elleni tiltakozás gyanánt. A társasjátékhoz két szabályrendszert dolgozott ki: egy monopóliumellenes verziót,  ahol a termelés és az ellenfelekkel való interakció volt a cél, és egy monopolistát , amelyben monopóliumok létrehozása és az ellenfelek leverése volt a taktika. Mindezzel azt akarta demonstrálni, hogy az első szabályrendszer erkölcsileg magasabb rendű.

Landlord’s Game

A Landlord’s Game 1906-ból (Forrás: Wikipedia)

A játék először a baráti körében vált népszerűvé, majd 1904-ben az Egyesült Államok Szabadalmi Hivatalától megkapta a szabadalmat is. Magie a társasjátékkal azonban nem keresett túl sok pénzt, ahogy gyorsírói fizetéséből is nehezen tudta eltartani magát. Hogy rámutasson a saját és a hasonló helyzetben lévő, egyedülálló nők nehéz helyzetére, hirdetést adott fel, melyben saját magát bocsátotta áruba, mint „fiatal amerikai rabszolganőt”, aki, mint ő maga fogalmazott, „nem szép, de nagyon vonzó”. A hirdetés nyomán hamarosan már országos lapok cikkeztek róla. „Nem vagyunk gépek. A lányoknak eszük van, vágyaik, reményeik és ambícióik” – fogalmazott egy nyilatkozatában akkoriban. 

Miután felhívta magára a figyelmet, 1906-ban újságírói munkát ajánlottak neki, amit el is vállalt. 1910-ben férjhez ment egy nála 10 évvel idősebb üzletemberhez, Albert Phillipshez. Szokatlan volt persze, hogy egy nő a negyvenes éveiben kössön először házasságot, ahogy az is, hogy egy férfi olyan nőt vegyen feleségül, aki korábban nyilvánosan kifejezte szkepticizmusát a házasság, mint intézmény felé.

A Landlord’s Game szabadalma 1921-ben lejárt, ám Lizzie és férje 1924-ben szabadalmaztatták a játék átdolgozott verzióját, mely szintén tartalmazta a monopolista és az antimonopolista megközelítést is. Charles Darrow a monopolista változatot vette alapul a Monopoly megalkotásakor. 

Lizzie Magie

Lizzie Magie (Forrás: Wikipedia)

Lizzie Magie persze felháborodott azon, hogy ellopták az ötletét: 1936-ban interjút adott a The Washington Postnak és a The Evening Starnak is, melyekben bemutatta a Landlord’s Game korábbi változatait, ezzel is bizonyítva, hogy a Monopoly azokhoz bizony több mint kísértetiesen hasonlít. 1939-ben még piacra dobta a Landlord’s Game harmadik kiadását, illetve több más társasjátékot is, ám ezek ismertsége és a belőlük származó anyagi bevétel meg sem közelítette a Monopolyét.

Lizzie Maggie 1948-ban özvegyen, gyermektelenül, elfeledve halt meg. A társasjáték valódi feltalálójának kilétére csak a hetvenes években derült fény. Ralph Anspach gazdaságtudós 1973-ban alkotta meg az Anti-Monopoly játékot, ami miatt évtizedes jogi csatározás kezdődött közte és a Monopoly jogait birtokló Parker Brothers között. Anspach ennek kapcsán kezdett kutatásokba a Monopoly eredetét illetően és ekkor fedezte fel, hogy az ötletgazda valójában nem Charles Darrow, hanem Lizzie Magie volt. 

via

Még több női feltaláló

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top