nlc.hu
Szabadidő

Nagy madár alakban repült sok kicsi madár

Óriásmadár alakját vette fel egy madárraj – videó

Így lesz sok kis madárból egyetlen nagyon nagy madár.

Egyes madárfajok – főleg a seregélyek – képesek rá, hogy hatalmas csoportokba verődve is összehangolva mozogjanak, látszólag mindenféle irányítás nélkül. Ilyenkor nincs egyetlen vezérmadár, amelyet követnek a többiek, ezért úgy tűnik, mintha a hatalmas madárfelhő valami külső erőnek engedelmeskedve változtatná az alakját. A különös jelenségnek egyelőre nem ismert a magyarázata, sőt, még magyar kifejezés sincs rá, ezért csak az angol változat (murmuration) magyarosításával szokták murmurációnak hívni a csoportos repülést. 

Óriásmadár alakját vette fel a hatalmas seregélyfelhő

A madarak összehangolt repülését murmuráció néven emlegetik az ornitológusok (Fotó: Getty Images)

Nemrég egy fotós rögzítette az alábbi videót Írországban, amelyen egy hatalmas seregélycsoport látható murmurálás közben. A jelenség már önmagában rendkívül látványos, a James Crombie nevű fotósnak azonban feltűnt valami a felvételek visszanézése közben. 

A madárfelhő ugyanis, körülbelül 0:10 másodperc környékén egyetlen rövid pillanatra hatalmas óriásmadár alakját veszi fel. A látvány nem tart tovább 1-2 másodpercnél, ezért nagyon kell rá figyelni, bár igaz, hogy a videó van olyan látványos, hogy akár többször is megnézze az ember. 

Láttál már élőben murmuráló madarakat?

Még több madár az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top