nlc.hu
Szabadidő

Rejtett vízesések Magyarországon

5 rejtett vízesés Magyarországon, amit látnod kell

Ha a hazai vízesések kerülnek szóba, a többségnek a Lillafüredi- vagy a Fátyol-vízesés ugrik be, pedig akad még itthon jó néhány lenyűgöző zuhatag, melyet akár a hétvégén is felfedezhettek.

Bár a programlehetőségeink jelenleg erősen korlátozottak, a tavasz beköszöntével a kirándulás mindig jó ötlet. Különösen, ha olyan helyeket keresünk fel, ahol kisebb a zsúfoltság. Ilyenek ezek a varázslatosan szép, rejtett vízesések is.

Jegenye-völgyi vízesés – Solymár

A Jegenye-völgyi vízesés Budapesttől nem messze, Solymár területén, a Les-hegy és Felső-patak-hegy lábainál húzódó Jegenye-völgy alsó szakaszán zubog. Ez a Budai-hegység legmagasabb vízesése. Megközelíteni nem nehéz, a 64-es autóbusz Solymár, Kökörcsin utcai megállóhelytől alig 10 perc könnyű sétával elérhető.

Jegenye-völgyi vízesés

Jegenye-völgyi vízesés (Fotó: Wikipedia/Szenti Tamás)

Dömörkapu-vízesés – Szentendre

A Dömörkapu-vízesés Szentendre közelében, a Kapitány-hegy és a Bölcső-hegy között található, ahol a Bucsina-patak zubog le 7 méter magasból. A vízeséshez a Szentendre belvárosától kitáblázott Lajos-forrás felől, a zöld háromszög jelzésen haladva, közepesen nehéz terepen, gyalogosan és kerékpárral is el lehet jutni.

Dömörkapu-vízesés

Dömörkapu-vízesés (Fotó: Wikipedia/Kostyál Zsigmond)

Ördögmalom-vízesés – Visegrád

Ha Visegrádra kirándulnátok, a Fellegvár mellett keressétek fel az Ördögmalom-vízesést is! A vízesés a város központjától 2,5 km-re délkeletre, a Malomkerti-völgyben, a Halastótól rövid sétával érhető el, de a közelében parkolásra is van lehetőség. Lenyűgöző látvány, ahogy az Apátkúti-patak több mint 20 méter hosszan csobog le a sziklákon. Ha pedig kedvetek van még túrázni, a piros turistajelzésen 2 kilométert tovább haladva a Kaán-forráshoz is eljuthattok. 

Ördögmalom vízesés

Ördögmalom vízesés (Fotó: Wikipedia/Thaler Tamás)

Ilona-völgyi-vízesés – Parádfürdő

Az Ilona-völgyi-vízesés a Mátrában, Parádfürdőtől 5 kilométerre található. Itt az Ilona-patak vize dübörög alá a sziklafal V-alakú hasadékából. Ez  Magyarország legnagyobb szintkülönbségű természetes vízesése. A hely Parádfürdő irányából, a zöld, majd pedig a zöld kör turistajelzésen közelíthető meg, gyalogszerrel. Csapadékos idő után különösen szép látványt nyújt, de bármikor máskor is érdemes felkeresni, már csak a környék további természeti szépségei miatt is.

Ilona-völgyi-vízesés

Ilona-völgyi-vízesés (Fotó: Wikipedia/Zugló Sipos)

A Római-fürdő-vízesés – Bakonynána

A Bakonynánától mintegy 2 kilométerre található Római-fürdő-vízesés a a Bakony egyik legvarázslatosabb hangulatú kirándulóhelye. A zuhatag valójában több kisebb vízesésből áll, ahol a Gaja-patak csobog végig a szögletes sziklákon, majd egy szintén sziklákkal övezett medencébe érkezik. A Római-fürdőt Bakonynána déli végéből indulva, a Kéktúra útvonalán célszerű megközelíteni. Ha pedig megnéztétek a vízesést, ne hagyjátok ki Savanyú Jóska barlangját sem, melyet a patak mentén futó ösvényen felfelé haladva érhettek el.

Római-fürdő vízesés

Római-fürdő vízesés (Fotó: Getty Images)

Még több kirándulási tipp

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top