nlc.hu
Szabadidő

Sarah E. Goode rabszolgából lett feltaláló

Rabszolgának született, feltaláló lett Sarah E. Goode. Nem is hinnéd, mit köszönhetünk neki!

A rabszolgasorba született Sarah E. Goode a kis alapterületű lakásban élők igényeit felismerve készítette el a világ első íróasztallá alakítható ágyát.

A 19. században egy nő számára akkor sem volt egyszerű feltalálóként érvényesülni, ha történetesen fehér bőrű volt, és tehetős családba született. Sarah E. Goode viszont még nehezebb helyzetből indult, ő ugyanis egy hétgyermekes rabszolgacsalád második gyermekeként jött világra 1850-ben (más források szerint 1855-ben), az ohiói Toledóban. Édesapja, Oliver Jacobs asztalos volt. Az amerikai polgárháború után felszabadították. 1870-ben Chicagóba költözött, ahol megismerkedett a lépcsőépítőként és kárpitosként dolgozó Archibald Archie Goode-dal. Házasságot kötöttek és bútorüzletet nyitottak. Hat gyermekük született, az ő nevelésük mellett azonban Sarah a boltban is besegített.

 

A vásárlóik elsősorban a munkásosztályból kerültek ki és a legtöbben közülük kis alapterületű lakásokban éltek, ahol takarékoskodniuk kellett a hellyel, épp ezért a bútoraikat is ennek megfelelően választották meg. Felismerve a problémát és egyben a lehetőséget, Sarah egy multifunkciós bútordarab megtervezésébe fogott, mely megkönnyítheti a szűk lakásokban élő emberek életét. Megalkotta az ágyat, mely komód méretűre volt összecsukható, számos tároló funkcióval rendelkezett és íróasztalként is használható volt. A tervezéskor arra is gondolt, hogy a bútordarab súlya oly módon egyenlítődjön ki, hogy a nyitáskor és összecsukáskor könnyen emelhető, mozdítható legyen. 

Sarah E. Goode

Sarah E. Goode és találmánya (Forrás: Wikipedia)

Az innovatív bútordarabot 1885-ben szabadalmaztatta, ezzel pedig ő lett a második afroamerikai nő a történelemben, aki szabadalmat jegyeztetett be az Egyesült Államok Szabadalmi hivatalánál. Az első egyébként Judy W. Reed  volt, aki egy speciális tésztadagasztót szabadalmaztatott, alig pár hónappal korábban. 

Sarah E. Goode életéről bővebb részleteket nem jegyeztek fel, ám úgy tudni, férjével idős korukig a chicagói bútorüzletet üzemeltették, gyermekeik közül pedig hárman élték meg a felnőttkort. A feltalálónő 1905-ben hunyt el. Sokan úgy tartják, hogy Goode találmánya adta az alapötletet William Lawrence Murphy számára is a szekrényből kihajtható ágy megtervezéséhez.

Sarah E. Goode nevét 2012 óta egy matematikai, mérnöki és tudományos ismeretekre szakosodott chicagói középiskola viseli. Életéről pedig egy mesekönyv is készült 2019-ben.

Még több női feltaláló

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top