nlc.hu
Szabadidő

A Buenos Aires-i La Recoleta temető

Evita is itt alussza örök álmát – A Buenos Aires-i La Recoleta temető

Hagyományos temető helyett inkább egy miniatűr városra hasonlít az Buenos Aires-i La Recoleta sírkert, melynek több síremlékéhez is hátborzongató legendák kapcsolódnak.

A Buenos Airesben található La Recoleta kétségkívül a világ egyik legszokatlanabb hangulatú temetője. A Recollect-rendi szerzetesek még a 18. század végén emeltek kolostort a területen, a rendet azonban 1822-ben feloszlatták, a kolostor kertjét pedig a város  első köztemetőjévé alakították át, Próspero Catelin francia építőmérnök tervei alapján. 

A temető különlegessége, hogy a beosztása, illetve maguk a síremlékek is leginkább egy város miniatűr épületeire emlékeztetnek. Mintegy 6400 síremlék található itt, a legkülönfélébb stílusokban: az ókori görögtől a barokkon és a neogótikán át a szecesszióig. A kripták és mauzóleumok jelentős részét válogatott, Párizsból és Milánóból importált alapanyagokból építették. A síremlékek egy része nagyon elhanyagolt állapotban van, sokat közülük azonban rendszeresen gondoznak, és főképp tehetős argentin családok a mai napig is temetkeznek ide.

A La Recoleta madártávlatból

A La Recoleta madártávlatból (Fotó: Getty Images)

Bunker, ami kripta

A temető számos híresség nyughelye, a legismertebb közülük is a Evita Perón. Az ikonikus elnökfeleség bebalzsamozott holtteste viszontagságos úton, több mint két évtizeddel a halála után került csak ide: ma öt méter mélyen, egy nukleáris bunkerhez hasonló módon megerősített kriptában őrzik, hogy többé senki se zavarhassa meg örök álmát. Ebben a temetőben pihen rajta kívül még többek között Paul Groussac író, Julio Rey Pastor matematikus, Luis César Amadori filmrendező, a székelyföldi származású Czetz János honvédtábornok, Luis Federico Leloir kémiai Nobel-díjas tudós, Carlos Saavedra Lamas Nobel-békedíjas politikus illetve egy sor egykori argentin elnök. Az ország kormánya 94 síremléket nemzeti történelmi műemléknek nyilvánított. 

Akár egy város
Megnézem
Összes kép (6)

Néhány síremlékhez legendák is fűződnek. Ilyen például Liliana Crociati de Szaszak sírja. A 26 éves nő 1970-ben az asztriai Innsbruckban volt nászúton a férjével, amikor egy lavina mindkettejüket megölte. Olasz emigráns szülei neogótikus stílusú sírt emeltettek a számára, melyet a gyerekkori szobájáról mintáztak és az esküvői ruháját viselő Liliana életnagyságú bronzszobra áll rajta, a kutyája, Sabú társaságában, aki szintén a házaspárral halt a lavinabalesetben. A sírkőre édesapjának lányához írt verse is felkerült.

Liliana Crociati de Szaszak síremléke

Liliana Crociati de Szaszak síremléke (Fotó: Wikipedia)

Egy másik nevezetes síremlék Eugenio Cambaceres argentin író és Luisa Bacichi olasz táncosnő lánya, Rufina Cambaceres mauzóleuma. A történet szerint a lánynak a 19. születésnapján vallotta be a barátja, hogy megcsalta őt az édesanyjával. A lány ezt követően rosszul lett a szobájában, mire pedig rátaláltak, már nem lélegzett és nem volt pulzusa. Még aznap este eltemették, a sírból azonban sikolyokat véltek hallani a temető dolgozói. Mikor a síremléket megbontották, azzal szembesültek, hogy a koporsó elmozdult, a belsejében pedig karmolásnyomokat találtak, ami arra utalt, hogy a lány kómában lehetett, mikor eltemették, amikor pedig magához tért, megpróbált kiszabadulni. A segítség azonban nem érkezett időben és vélhetőleg szívinfarktusban valóban elhunyt.

Rufina Cambaceres síremléke

Rufina Cambaceres síremléke (Fotó: Wikipedia)

Még több különleges temető

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top