nlc.hu
Szabadidő

A legszebb bankjegyek

6 bankjegy a világból, ami felér egy műalkotással

Kékmadaras, lajháros, pitypangos és Jane Austen portréjával díszített papírpénz is akad a világ legszebb bankói között.

A most következő bankjegyek értéke nemcsak praktikusan, pénzben mérhető, de esztétikai értelemben is figyelemre méltóak…

Bermuda, 2 dollár

A bermudai 2 dolláros bankót az International Banknote Society (Nemzetközi Bankjegy Társaság)  2010-ben az év legszebb papírpénzének választotta. Egyik oldalán az őshonos vörösbegyű kékmadár, míg a hátulján Neptunusz istenség, illetve a Királyi Hajógyár, mely  az Egyesült Államok függetlenné válása és a hidegháború között a brit királyi haditengerészet fő bázisa volt. A pénz mindemellett áttetsző pillangókat, illetve egy hibiszkusz vízjelet is tartalmaz, mint kiegészítő biztonsági elemet, UV fény alatt pedig egy iránytű jelenik meg rajta.

Bermuda, 2 dollár

Bermuda, 2 dollár (Fotó: eBay)

Anglia, 10 font

A Bank of England 2017-ben bocsátotta forgalomba azt a 10 fontos bankjegyet, melyet a legendás brit írónő, Jane Austen portréja, illetve egy, a Büszkeség és balítéletből származó idézet is felkerült: „Mondhatom, nincs nagyobb gyönyörűség az olvasásnál.” Az írónő előtt halálának 200 évfordulója apropóján tisztelegtek a bankjeggyel, azonban egyes vegán, illetve vallási csoportok tiltakozást indítottak a bankó visszavonását követelve, mivel az állati zsírok származékait is tartalmazó polimerből készült. Akciójuk végül eredménytelennek bizonyult, a bankjegy azóta is forgalomban van.

Anglia, 10 font

Anglia, 10 font (Fotó: Jim Dyson/Getty Images)

Svájc, 50 frank

2017-ben a svájci 50 frankos bankót választotta a világ legszebb bankjegyének az International Banknote Society (Nemzetközi Bankjegy Társaság) zsűrije. A pitypangot tartó kéz az ország egész népét és mindazokat az élményeket és tapasztalatokat szimbolizálja, melyeket Svájc kínál. 

Svájc, 50 frank

Svájc, 50 frank (Fotó: Getty Images)

Costa Rica, 10 000 colón

A Costa Rica-i 10 000 colónos bankjegy nem csupán a világ egyik legszebb, de egyben legcukibb bankjegye is. A bankó az esőerdő állat- és növényvilágát idézi fel: egy háromujjú lajhár, madarak, gombák és orchideák díszítik.

Costa Rica, 10000 colón

Costa Rica, 10000 colón (Fotó: Getty Images)

Trinidad és Tobago, 50 dollár

Trinidad és Tobago nemzeti bankja 2014-ben bocsátotta ki ezt a lenyűgözően szép, polimer 50 dollárost, melynek az elülső oldalán egy repülő vörössapkás kardinális, illetve egy tradicionális jelmezbe öltözött nő látható, míg a másik oldalon egy hibiszkusz. A bankjegyből valósággal árad az energia és az életszeretet.

Trinidad és Tobago, 50 dollár

Trinidad és Tobago, 50 dollár (Fotó: Getty Images)

Skócia, 10 font

A Skót Nemzeti Bank 2017-ben adott ki egy új bankjegysorozatot, melyek egyik oldalán jelentős skót nők portréi, míg a másikon az országban őshonos, vadon élő állatfajok illusztrációi díszítenek. A sorozat talán legkiemelkedőbb dizájnja a 10 fontos bankjegyé, melyre Mary Somerville tudós, illetve egy vidrapár, valamint és Norman MacCraig Kikötések című versének néhány sora került. A papírpénz bekerült az Év Bankjegye verseny döntőjébe is.

Skócia, 10 font

Skócia, 10 font (Fotó: Royal Bank of Scotland)

Pénz hajtja…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top