nlc.hu
Szabadidő

Sarah Boone, a modern vasalódeszka feltalálója

Titokban tanult meg írni és olvasni a vasalódeszka feltalálója, Sarah Boone

Vasalódeszkát minden bizonnyal te is rendszeresen használsz. De vajon annak a nőnek a nevét is tudod, akinek a találmány köszönhető?

Sarah Boone 1832-ben, Sarah Marshall néven született az észak-karolinai Craven Countyban, rabszolgaszülők gyermekeként. 14 évesen ment feleségül egy szabad afroamerikai férfihoz, a kőművesként dolgozó James Boone-hoz, aki megváltotta fiatal neje szabadságát is. A párnak összesen nyolc gyermeke született.

1856-ban a Boone család és Sarah időközben megözvegyült édesanyja a connecticuti New Havenbe költözött. Egy afroamerikaiak által lakott környéken telepedtek le, egy kétszintes faházban. Míg férje továbbra is építkezéseken dolgozott, Sarah Boone varrónőként állt munkába. Fekete és fehér ügyfeleknek egyaránt varrt, a Yale campusáról is rendszeresen jártak hozzá a városban tanuló egyetemisták. 

Családfenntartóból feltaláló

Az 1870-es évek közepén James Boone elhunyt, így Sarah vette át a családfenntartó szerepét, varrónői fizetéséből tartotta el gyermekeit és idős édesanyját is. Bár az afroamerikaiaknak akkoriban még illegális volt írni és olvasni tanulni, egy helyi egyházközösség támogatásával a negyvenes éveiben járó Sarah mégis elsajátította ezeket a ismereteket. 

Sarah Boone

Sarah Boone és találmánya (Forrás: biography.com/Wikipedia)

A korszak népszerű ruhadarabjai, a fűzők nagyüzemben készültek New Haven varrodáiban, ellátva jóformán az egész Egyesült Államokat. A műhelyek között azonban igen éles volt a verseny, Sarah-nak pedig ki kellett találnia valamit, amivel lekörözheti a konkurenciát. Ebben az időszakban a ruhákat általában egy egyszerű, két szék közé támasztott fa deszkán vasalták, ami bizonyos ruhadarabok, például a szoknyák esetében működött is, a szűkebb, kontúrosabb holmikat, különösképp a fűzőket azonban nem lehetett ily módon rendesen kivasalni. Sarah Boone azonban előrukkolt a megoldással: egy keskenyebb, ívelt szélű, párnázott vasalódeszkát tervezett, melynek kialakítása lehetővé tette, hogy a fűzőket és más hasonló, finomabb szabású holmikat teljesen gyűrődésmentesre lehessen vasalni. 

Innovatív vasalódeszkája szabadalmi kérelmét 1891-ben nyújtotta be, 1892 áprilisában pedig meg is kapta a szabadalmat. Ezzel kortársai, Sarah E. Goode és Judy W. Reed után ő is az első afroamerikai nők között volt, akik saját találmányt szabadalmaztattak. 

Sarah Boone 1904-ben hunyt el, édesanyja és férje mellett helyezték örök nyugalomra a New Haven-i Evergreen temetőben. Bár a neve kevéssé maradt a köztudatban, találmányát a mai napig is mindennapi használatban lévő, modern vasalódeszkák prototípusaként tartják számon.

via 

Még több női feltaláló

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top