nlc.hu
Szabadidő

Elvonulós helyek Magyarországon

„Mintha a Jóisten teljesen letekerte volna a hangerőt” – elvonulós helyek Magyarországon, ahol nemcsak a csendet, de a saját gondolataidat is újra meghallod

Ha irtóra eleged van mindenből, legszívesebben kifutnál a világból, akkor ezeket a helyek neked valók egy kis elvonuláshoz!

Vannak olyan helyek az országban, ahol nagy levegőt vehetünk, és kifújhatjuk magunkat. Helyek elvonuláshoz, ahol csak magunkra és a gondolatainkra koncentrálhatunk. Ilyeneket mutatunk.

Csönd, magány, gyógyító természet: találd meg újra önmagad a Szalajka-völgyben

Szilvásvárad, azon belül is a Szalajka-völgy jól ismert célállmás, amit nemcsak a nyári főszezonban, hanem akár az év bármelyik napján érdemes felkeresni. 

Elvonulós helyek Magyarországon

A Szalajka-völgy nemcsak nyáron nyújt élményt (Fotó: Czvitkovits Judit)

40 ezer évvel ezelőtt jártak már itt emberek, nemcsak paleolit, de szkíta és kelta leletek is bizonyítják létezésüket. 1300-ban pedig írásos emlékek Wárad néven említik Szilvásváradot, de a krónikák Nagy Lajosról is említést tesznek a helyről, ahol a természet, a béke az úr.

Elvonulós helyek Magyarországon

Járd be az erdőket, és töltődj fel testileg-lelkileg (Fotó: Czvitkovits Judit)

A Szalajka-völgyet 2,6 kilométeres sétaúton lehet bebarangolni, hogy a túra során földtani, víztani, botanikai és tájképi értékekkel találkozhatnak a kirándulók. A másik, 2,1 kilométer hosszú természetismereti gyalogút a Kalapat-parkolóig vezet. Onnan egy rövid séta megtétele után a Millenniumi kilátótoronyhoz juthatnak el a túrázók. 

Miközben az ember a völgy kincseivel ismerkedik, lelke is elcsendesedik, idegszálai kisimulnak, bú helyett oxigénnel töltődik, és tetőtől-talpig elborítja a hála, hogy egy ilyen csoda részese lehet. 

Tiszta levegő, káprázatos színek és semmi térerő: Fallóskút a Mátra egyik legszebb pontja

A Mátra egyik parányi települése, a Heves megyei Fallóskút a fővárostól alig másfél órára, a Mátra fennsíkján, Galyatetőtől egy karnyújtásnyira található. Mátraszentimre része –, amelyet az ország legmagasabban fekvő településeként tartanak számon.

Elvonulós helyek Magyarországon

Fallóskúton tényleg megállt a tér és idő (Fotó: Czvitkovits Judit)

A csend itt nemcsak érezhető, de tapintható is. Mivel az itt élő fiatalok inkább a városokba költöztek, a falucska szépen lassan kihalt, mára inkább csak vadászokkal telik meg, Magyarországon ugyanis egyedül itt van muflon; de rendszeresen jönnek ide túrázók, zarándokok és hívők is, hogy felkeressék az ország egyik leghíresebb búcsújáró helyét, a Mária-kápolnát.

Elvonulós helyek Magyarországon

Sokan elhagyták már a települést, leginkább a vadászok kedvenc helye (Fotó: Czvitkovits Judit)

Festői látvány és egy délutáni nagy séta: a bokodi lebegő falu

Komárom-Esztergom megye déli részén található az ország egyik legizgalmasabb építménye, a Bokodi-tóra épült kis horgászfalu, amit a köznyelvben csak úgy hívnak, hogy a bokodi lebegő falu.

Elvonulós helyek Magyarországon

A sok turista miatt a legtöbb házat lakat és kerítés védi (Fotó: Czvitkovits Judit)

Bármerre sétál itt az ember, kényszeresen a mobilja és a fényképezőgépe után nyúl, hogy megörökítse a színek, a szimmetria és a különleges formák egyvelegét, amelyek nemcsak évszakról évszakra, de napról napra változnak.  Nem lehet nem észrevenni, micsoda gazdag és színes madárpopuláció él itt, amelynek egyedei a horgászokkal békés együttélésben osztoznak a természet e csodás foltján. 

Elvonulós helyek Magyarországon

A sok turista sajnos rengeteg szemetet hagy a háta mögött (Fotó: Czvitkovits Judit)

Pamut-tó, ahol kötelező beleharapni a levegőbe

Érdemes útba ejteni a Budapesttől mindössze 20 kilométerre fekvő kis várost, Veresegyházat és sétálni egyet a Pamut-tó nyújtotta mesevilágban.

Elvonulós helyek Magyarországon

Igazi kis ékszerdoboz (Fotó: Szabó Barnabás)

Nemcsak a tavat, az élő- és növényvilágot is érdemes megfigyelni. A homoki láprét leggyakoribb őshonos talajlakó orchideája, a fehér alapszínű virágait nyáron hozó mocsári nőszőfű több száz tővel képviselteti magát ezen a területen. A virágzó növények látványa nemcsak a szemet gyönyörködteti, de a lelket is feltölti.  

Elvonulós helyek Magyarországon

Ahova érdemes betérni (Fotó: Szabó Barnabás)

Gyönyörű kastélyokkal felvértezett Magyarország!

(Nyitókép: Szabó Barnabás)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top