nlc.hu
Szabadidő

A 95 évesen elhunyt férfi lett a legidősebb szervdonor a világon

Egy 95 évesen elhunyt férfi lett a világ legidősebb szervdonora

A közhiedelemmel ellentétben a szervek adományozásának nincs életkori korlátja.

A május 4-én, 95 éves korában elhunyt amerikai Cecil F. Lockhart lett a világ legidősebb szervdonora, miután halálát követően a máját egy 60 éves nő kapta meg – írja a Yahoo! Lifestyle.

Az idős férfi akkor határozta el, hogy felajánlja a szerveit a rászorulóknak, amikor 2010-ben elvesztette a fiát. A Stanley nevű fiú halálát követően 75 ember életét mentette meg a szervezetéből származó szövetekkel, két ember pedig a látását kaphatta vissza az elhunyt szaruhártyáinak köszönhetően.

„Apánk nagyon nagylelkű ember volt, mi pedig büszkék vagyunk, hogy még a hosszú, boldog élete után is képes gyakorolni ezt a nagylelkűséget – írta Lockhart lánya, Sharon White a család által kiadott közleményben. – Amikor a testvérem lett donor, nagyon sokat segített apánknak a gyógyulásban. Ma pedig nekünk segít a gyászban a tudat, hogy az élete más emberekben folytatódik.”

95 évesen lett a világ legidősebb szervdonora

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Lockhart ezzel a legidősebb szervdonor lett, mivel az eddigi rekorderek nála mind fiatalabbak voltak. 2001-ben fordult elő először, hogy egy 90 évnél idősebb ember szervét ültették be valaki más testébe.

„Az emberek közül sokan tévesen úgy gondolják, hogy a szervek adományozásának van felső korhatára – írta közleményében David Klassen, az Egyesült Államok donorszerv elosztó hálózatának, az UNOS-nak az orvosigazgatója. – Minden lehetséges donort haláluk esetén megvizsgálnak, hogy megállapítsák, mely szerveik és szöveteik alkalmasak az átültetésre.”

Cecil F. Lockhart egyébként több mint 50 éven át dolgozott West Virginia szénbányáimban, a második világháborúban pedig tizedesi rendfokozatban szolgált az USA hadseregében.

A család most azt kéri mindenkitől, hogy az idős rokon emlékére regisztrálják magukat szervdonorként. A szervátültetésekkel foglalkozó Center for Organ Recovery & Education (CORE) információi szerint egyetlen szervdonor potenciálisan nyolc ember életét képes megmenteni.

További friss híreink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top