nlc.hu
Szabadidő

Programok Bolognában nyáron

Főzőkurzus, vásárlás és csodás kilátás – Egy igazán csajos kiruccanás Bolognába

Tornyok, színes piacok, történelmi különlegességek és külön iskola a fagyirajongóknak. Ez Bologna, amit egyszer az életben látnod kell!

BolognaA remek olasz vonatközlekedésnek köszönhetően Firenzéből 35 perc alatt, Milánból 1, Velencéből 1.5, míg Rómából 2 óra alatt eljuthatunk Emilia-Romagna régió fővárosában.

Tornyok és látványok

Bologna jelképei a Garisenda és Asinelli tornyok, melyeket mi is „megmászhatunk”. Egészen pontosan az Asinellit, mely 97,2 méter magas, de a kisebb, 48 méteres Garisenda toronynak sokkal látványosabb a dőlése, elhajlásának mértéke ugyanis 3,2 méter. Az 1109 és 1119 között épült tornyokat, az építtető családok neve alapján nevezték el.  Az Asinelli tetejéről lélegzetelállító kilátás tárul elénk, de a felfelé vezető út is egyedülálló és felejthetetlen.

Garisenda és Asinelli tornyok

A Garisenda és Asinelli tornyok Bolognában

A bolognai óratorony a Palazzo d’Accursio, vagyis a közjegyzők palotájának szimbóluma. Ha az udvarról lépünk be az impozáns épületbe, akkor a lépcsőkön haladva juthatunk el az Accursio-toronyba, más néven az óratoronyba. A több nyelven elérhető, digitális idegenvezetés segítségével megismerhetjük a hely pazar történetét, az óra működésének mechanizmusát. De itt tekinthetőek meg a Városi Művészeti Gyűjtemények is.

Bologna óratorony

Az óratorony (Fotó: Piergiorgio Sorgetti for Bologna Welcome)

Együk be magunkat Bolognába!

Az Osteria del Sole nevű hely már 1465 óta üzemel Bolognában, a Quadrilatero negyednél található piac szívében. Sok-sok bor-, és sörkülönlegességgel, nagy asztalokkal és sok hellyel várja a szomjúságukat csillapítani vágyó látogatókat. Még azt is engedik, hogy a piacon vásárolt, saját ételünket fogyasszuk el az asztalunknál, az itt kapható mennyei nedűk mellé!

Osteria del Sole Bologna

Az Osteria del Sole bár (Fotó: Comune di Bologna)

A fagylaltkészítés művészet. Legalábbis ezt vallják a Caprigiani Gelato iskolában, ahol az olasz kézműves fagylalt készítését lehet elsajátítani 2003 óta.  Az oktatáson szakácsok, vállalkozók, cukrászok vehetnek rész, hogy megismerjék az olasz fagylaltkészítés csínját-bínját, vagy elmélyítsék tudásukat.  Saját laboratóriumukban pedig a hallgatók egyedi receptjeikkel kísérletezhetnek. Évente közel 2000 ember jelentkezik ide különböző tanfolyamokra, melyek olaszul, angolul, franciául, spanyolul, németül, japánul és oroszul is elérhetőek. 

Bolognát rendkívül látványos, történelemben és kulturális örökségben gazdag dombos táj veszi körbe. Nem meglepő hát, hogy számos pincészet található a környéken. Ha kilépünk a városközpontból és a városhatár felé vesszük az irányt, akkor hamar megtalálhatjuk a családi kézből lévő, Umberto Cesari pincészetet, ahonnan pazar kilátás nyílik a környékre, a helyi szőlőültetvényekre. Ha kisétáltuk magunkat a szőlőskertekben, és megnéztük a palackozás folyamatát, akkor már csak a program csúcspontja, vagyis a borkóstoló van hátra.

Szőlős Bologna mellett

Csodás látvány, mennyei italok

A Bolognában található Cesarine háznál főzési praktikákat sajátíthatunk el, és megismerhetjük a helyi konyha minden apró titkát. Ki ne vágyna a tökéletes és eredeti bolognai ragu receptjére? A tanfolyamok általában délelőtt 10-kor kezdődnek és délután 4-5 körül fejeződnek be, az ár az ebédet, a főzőkurzust, egy kötényt és egy táskát is tartalmaz.

Tésztakészítés Bolognában

Érdemes finomat főzni, hiszen a kurzus végén ez lesz a lakoma!

Vásárlás Bolognában

Érdemes egy nézelődős, vásárlós napot is betervezni, ha Bolognában járunk. Mivel maga a belváros kicsi, nincs szükség autóra vagy kerékpárra, hiszen gyalogosan is könnyen bejárható. Lassú, nyugodt hangulatú várossal fogunk találkozni Bolognában, ahol senki nem siet sehová, és ennek megfelelően a vásárlásnak sem kell egy rohammenetnek lennie. Függetlenül attól, hogy helyi olívaolajat, vagy dizájner táskát vennénk, órákig nézelődhetünk a helyi piacokon, és attól sem kell félni, hogy egy esősebb napon, piacozás közben bőrig ázunk, mert az árusok ilyenkor kifeszítik a sátrak ernyőit, így a portékáikat és a vevőket is megóvják a víztől.

Érdemes az ilyen napokat a Quadrilatero városnegyedben kezdeni, ahol a középkori piac is található. A környék szűk sikátoraiban, speciális, egyedi kézműves termékeket vehetünk szemügyre, és körbenézhetünk a hagyományos ital-, édesség-, csokoládé- és balzsamecet különlegességeket árusító boltocskákban is. A divat szerelmesei pedig helyi butikokat is találhatnak errefelé, olasz kelmékkel. A belváros szívéből továbbhaladva, hamar kilyukadunk két kedvelt bevásárló utcán, alig öt percre a Piazza Maggiore tértől. A Via Porta Nova és a San Felice utcákban kézi készítésű, bőrtáskákkal, egyedi tervezésű cipőkkel találkozhatunk.

Piazza Maggiore Bolognában

A Piazza Maggiore Bolognában

Quadrilatero városrészben lelhető fel Bologna egyik legrangosabb bevásárlóközpontja a Galleria Cavour, melyet még az 50-es években terveztek.  Az Európa-szerte híres központban a legikonikusabb luxusmárkák butikjai sorakoznak fel, az ékszerüzletektől, a szépségápoláson át az autóiparig. Igazi paradicsom ez az exkluzív vásárlási élményre vágyóknak, ráadásul nem kell érte kiutazni a külvárosba, mert a város szívében található.

Bologna jelképei a Garisenda és Asinelli tornyok, közvetlenül itt található az egykori zsidó gettó is, melyet Bologna kézműves paradicsomának is tartanak. A sétálóövezetben kézműves férfi és női cipőket, dizájner bútorokat, ékszereket árusító butikokat, és művészeti galériákat találhatunk.  

A Montagnola parkban és a VIII Agosto téren még 1251-ben tartottak először vásárt, melyet aztán rendszeresen megszerveztek minden pénteken és szombaton. Olaszország legkülönlegesebb piaca ez, mely a La Piazzola Market nevet viseli. A látogatók közel 400 standnál találkozhatnak, a legkülönlegesebb portékákkal. Vegyesboltok, ruhák, cipők, virágok, ékszer és lakberendezési tárgyak pont úgy megtalálhatóak itt, mint a sajtkülönlegességek, vagy a zöldség-, és gyümölcsáruk.

Bologna piac

Piac a város szívében (Fotó: Bologna Welcome)

Akik inkább a vintage vagy éppen az alternatív divatot kedvelik, azoknak a via San Vitale felé érdemes indulniuk, ahol nem a kézművességé és a hagyományé a főszerepe, hanem az egyedi, alternatív ruháké, cipőké, vagy éppen minőségi turkálóké.

 

A legtutibb, kreatív programok!

Nem fogsz hinni a szemednek, és ez nem túlzás! A Bolognában található Beautiful Gallery, egy interaktív kreatív „játszóház” a városközpontban. A tizenöt szobából álló különleges helyen, játékos, kreatív módon ismerhetjük meg a színeket a lazactól az avokádózöldig. Tökéletes időtöltés ez barátoknak, családoknak. Az itt készített fotóid garantáltan vonzzák majd a lájkokat az Instán, és akkor még a hatalmas színezőről, nem is beszéltünk!

A Beautiful Gallery Bolognában

A Beautiful Gallery Bolognában (Fotó: A Beautiful Gallery)

Fedezd fel Bolognát és környékét Vespával! Két keréken ismerheted meg a történelmi városközpontot és a régió művészeti, történelmi és gasztronómia különlegességeit egyaránt. A robogós utakkal a környék legszebb vidéki villáit is bejárhatod, persze csak ha tudsz motorozni. A lassú tempó és igazi olasz életérzés garantált!

Vespával Olaszországban

Vespával is bejárhatjuk a vidéket

További hasznos információk a bolognai utazásodhoz: Bologna Welcome

Utazzunk Olaszországba!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top