nlc.hu
Szabadidő

27 fokos lesz a hét közepére a Balaton vize

27 fokos lesz a Balaton vize a nagy forróságtól

A hétvégi kánikulát átélve az ember azt gondolná, ezt már nem lehet tovább fokozni, pedig lehet. A napról napra beköszöntő új hőmérsékleti csúcsok a Balaton vizét is kényelmetlenül felmelegíthetik.

Nyáron általában azért megyünk a Balatonhoz, hogy elmeneküljünk a nagyvárosi hőguta elől és egy kicsit felfrissüljünk a hűs vízében. Nos, rossz hírekkel kell szolgálnunk: ez a víz hamarosan már nem lesz olyan hűs – jelezte a hirbalaton.hu.

Balatoni sziluett (fotó: Pixabay)

Balatoni sziluett (fotó: Pixabay)

A tónál már ma 35 fokig melegszik a levegő, de ez még nem a vége: csütörtökre például ennél is melegebbet, 37 fokot várnak, ez pedig a Balaton vízhőmérsékletének 27 fokra emelkedéséhez vezet, ami azért még hűsít, de már nem a legideálisabb. Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője szerint a nagy melegnek két oka van, méghozzá az, hogy egyrészt Afrika felől érkezik hozzánk a száraz és forró levegő, másrészt az, hogy elmaradnak a Medárd időszak ilyenkor szokásos zivatarai. Emiatt szárazzá vált a talaj, így gyorsan felmelegszik, és a talajból elpárolgó nedvesség hiánya csökkenti a gomolyfelhők gyakoriságát, ezért még erősebbé válik a napsütés. A hétvégénél korábban ne számítsunk lehűlésre.

További híreink a Balatonról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top