nlc.hu
Szabadidő

A pre-szabadság stressz

Segítünk csökkenteni a pre-szabadság stresszt!

Tudtad, hogy a szabadság nemcsak kikapcsolódást, hanem nagy stresszt is jelent már jóval azelőtt, hogy elérkezne a nyaralás kezdete?

Arról már sokszor hallottunk, hogy a nagy, nyári szabadság után ránk törhetnek depressziós gondolatok, de az újdonság, hogy már előtte is stresszelünk annyira, hogy az a vakációt is megmérgezheti. Ezt hívják preholiday, azaz szabadság előtti stressznek, amikor a nyaralás sokkal nagyobb stresszt okoz már jóval a kezdete előtt, mint amennyi pihenést jelent.

A nyaralásból is munkát csinálunk

A mostani helyzetben, amikor be voltunk zárva az év nagy részében eddig, főleg igaz az, hogy nagy nyomást rakunk a saját vállunkra azzal, hogy a tökéletes nyaralást szeretnénk megvalósítani. A stressz elindul már akkor, amikor lefoglaljuk a szállást és elkezdünk hosszú listákat gyártani arról, hogy mi mindent kell még megtenni a szabadság első napjáig. Munkát és kötelességet csinálunk a nyaralásból, ami egyenes út a kiégéshez és a rettenetes vakációhoz. Susanna Newsonen, a Happiness is Here és a Screw Finding Your Passion című könyvek szerzője szerint tömegesen menetelünk a pihenést nélkülöző nyaralások felé, ha nem foglalkozunk tudatosan a pre-szabadság stressz problémájával.

A listagyártás egyébként nem rossz ötlet Newsonen szerint, ám csak akkor vágjunk bele, ha nem jelent még nagyobb stresszt az, hogy kipipáljuk rajta a tételeket. A nyaralás megszervezését segítheti, ha összeírjuk a tennivalókat, hogy nehogy kihagyjunk egy fontos lépést, csak akkor van probléma, ha ezt úgy tesszük és úgy kezeljük utána a listát, mint a munkahelyi to-do listánkat, mert ebben az esetben nem fogjuk jobban érezni magunkat attól, hogy milyen szervezettek vagyunk, hanem inkább csak olyan feladathalmazt látunk magunk előtt, amitől fokozódik a nyomás a fejünkben. A stressz aztán a szabadság előtti héten éri el a tetőpontját, mert általában eddig halogatjuk a feladatok elvégzését, és rányomja a bélyegét az egész nyaralásra. A testünknek és lelkünknek is idő kell ahhoz, hogy a nagyfokú stresszt kiheverje, azaz mire túllendülhetnénk a nyaralás előtti stresszen, addigra pont vége a vakációnak.

A szabadság előtti stressz tönkreteszi a nyaralást

A szabadság előtti stresszt kezelni kell (Kép: Getty Images)

Mit lehet tenni?

Newsonen a következő három lépést tanácsolja, ha meg szeretnéd előzni a pre-szabadság stresszt:

1. Átgondoltan írj listát!

Mielőtt nekiállnál minden apró feladatot felírni és még azt is be akarnád zsúfolni a szabadság előtti intéznivalók közé, ami bőven ráér utána is, gondold át alaposan, hogy pontosan mire van szükség ahhoz, hogy gördülékenyen menjen a szabadság. Nem kell a munkahelyen fél évre előre ledolgozni a feladatokat, és nem szükséges megtervezni az egész vakációt olyan apró részletekig, hogy hol fogtok enni reggelit a harmadik napon. Ami sürgősen elintézendő és kötelező feladat a nyugodt vakáció érdekében, az kerüljön a listára, minden mást meg lehet majd oldani spontán módon, az adott helyzetben.

2. Adj magadnak legalább fél nap nyugalmat a szabadság előtt

Ez azt jelenti, hogy ne dolgozz az utolsó utáni másodpercig, ne maradjon az indulás előtti napra már intéznivaló, hogy egy fél napot azzal tölts, hogy ráhangolódsz a nyaralásra. Ebben a fél napban már csak a pakolással törődj, gondold át még egyszer, mit nem raktál még be a bőröndbe és engedd meg magadnak, hogy átéld az indulás előtti izgalmat. Ne az irodából menj egyből a reptérre és ne legyen még 15 elintéznivalód a szabadság első napján, mert ezzel csak a saját pihenésedet teszed tönkre.

3. Állítsd be a levelezésedben az automatikus választ

Fontos lépés, nem szabad kihagyni: a munkahelyi levelezésedben állítsd be az automatikus választ, hogy szabadságon vagy, és tartsd magad ahhoz, hogy nem nyitod meg nyaralás alatt a leveleidet. Bár mindenki szereti magát pótolhatatlannak érezni, de hidd el, nem fog összeomlani nélküled a cég, ha két hétig nélkülizniük kell a munkádat. Jár neked is a szabadság és pihenés, ne vedd el ezt magadtól!

Nyaralás:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top