nlc.hu
Szabadidő

Ami most durva hőség, nemsokára a hétköznapjaink része lesz

Átlagos nyári nap lehet a jövőben a mostani durva hőség

120 éve a mostani június volt a legszárazabb.

Bár május utolsó heteiben még szokatlanul hideg volt, június harmadik hetében már az egész országban meghaladta az átlagos középhőmérséklet a hőségriasztás első fokozatához szükséges 25 fokot – derül ki a Másfélfok.hu elemzéséből. A cikk szerint 2021. júniusa a legszárazabb, egyben a harmadik legmelegebb első nyári hónap volt Magyarországon 1901 óta. 

Az elemzés szerint a magas hőmérsékletekkel járó szélsőséges időjárás egyre gyakoribb lesz a Kárpát-medence térségében, az évszázad végére pedig a mostani kiugró hőség általános jelenség lehet a nyári időszakban. 

A legrosszabb a nagyobb városokban élőknek, főleg a budapestieknek, a városi hőszigetek miatt ugyanis akár 5-10 fokkal magasabb hőmérséklet is előfordulhat a sűrűn lakott, beépített övezetekben, mint a külvárosokban. 

Egyre több lesz a mostanihoz hasonló hőhullámos napok száma

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Egyre több a hőségriadós napok száma

A XX. század elején, az 1901–1930 közti évtizedekben átlagosan 11 olyan nap jutott egy évre, amely megfelel a hőségriadó első fokozatának. Ehhez képest az 1991 és 2020 közötti időszakban már 26 ilyen napot regisztráltak Budapesten. Aggasztóbb, hogy ennél is gyakoribbak lettek az olyan időszakok, amelyek a hőségriadó második fokozatához szükségesek, azaz, amikor legalább 3 napon át eléri a 25 fokot a középhőmérséklet. Az 1991. és 2020. közti évtizedekben megháromszorozódott az ilyen napok száma a XX. század elejéhez képest. 

Ahogy a Másfélfok szerkesztői rámutatnak, a hőhullámok jelentős egészségügyi kockázatot jelentenek az idősek és betegek számára, emellett az egészségügyi rendszert is jobban megterhelik. Szintén megugrott az úgynevezett trópusi éjszakák száma is, amikor az esti, éjjeli órákban sem csökken 20 fok alá a hőmérséklet. 1991 és 2020 között évente átlagosan 18 ilyen éjszakát regisztráltak, 2019-ben azonban Budapest térségében 41 alkalommal is volt ennyire meleg éjjel. A leghosszabb kánikulaidőszak 2018-ban alakult ki, amikor 30 napon át volt kegyetlen hőség, míg a legmagasabb napi középhőmérsékletet 2007-ben mérték, amikor 33,4 fok volt az átlag. 

Országszerte is növekszik a nyári forróság, a Kisalföldön és a Dél-Alföldön két hétnél is többet tettek ki a hőhullámos napok. A XXI. század végére ez még rosszabb lesz, legalább 10-24, de akár 26-54 nappal is nőhet a hőhullámos időszakok száma, a század közepére pedig az 1971–2000 közti időszak dupláját is elérhetik az ilyen napok. 

Még több időjárás:

  • Készülj: csütörtökön megdőlhet a melegrekord, 40 fok is lehet!
  • Egyre felhősebb az idő, de ettől csak durvább lesz a felmelegedés
  • Ijesztő porördög söpört végig Abasár mellett

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top