Szabadidő
Szponzorált tartalom

Balkáni gyors (X)

A nagyváradi Szigligeti Színházban az egyik legizgalmasabb erdélyi színházi műhely jött létre az elmúlt években.

Az itt született számos jelentős előadás közül is kiemelkedik a sok-sok fesztivált megjárt, jó néhány díjat begyűjtött Napnyugat Expressz, ami a Városmajori Szemle versenyprogramjának részeként végre a magyar fővárosba is berobog.

Balkáni gyors (X)A szerzőt kevesen ismerik idehaza, pedig bízvást nevezhetjük világhírűnek a Romániából még a rendszerváltás előtt Franciaországba távozott Matei Vișniecet. A szerző megkésve bár, de bizonyos értelemben próféta lett a saját hazájában: darabjait Románia-szerte rendszeresen játsszák, ő maga is gyakran visszalátogat, holott már csak franciául ír és publikál. És innen már érthetővé is válik a Nagyváradon magyar nyelvű ősbemutatóként színre vitt Napnyugat Expressz alapvetése: évszázados hagyományt foglal drámai keretbe a mű, amikor a Keletről Nyugat felé induló, ott szerencsét próbáló embereket és az ő sorsukat állítja középpontba.

Balkáni gyors (X)Zakariás Zalánnak, Erdély sokat foglalkoztatott fiatal rendezőjének nem ez volt az első találkozása Vișniec egy darabjával: ezúttal a kulcsot a commedia dell’arte hagyományokban találta meg, melyeknek köszönhetően egy lehengerlő ritmusú, folyton változó, rögtönzésszerű kollázst vitt színpadra alkotótársaival közösen. Valóságos balkáni kavalkád teremtődik a színpadon, jelenetek, jellemek tűnnek fel és el villanásnyi időre, de a nézőt mégsem hagyják magára a készítők: az egyes epizódok fölé biztonsági hálóként nyúlik ki egy olyan történet, amivel bárki könnyen képes azonosulni.

Balkáni gyors (X)A színpadot benépesítő közel másfél tucat játszó a témához feltétlenül szükséges öniróniával közelít a témához. Az áhított-vágyott Nyugat álomképével szemben természetesen megjelenik mindaz, ami sokunk képzeletében egyértelműen a Balkánhoz kötődik Drakula gróf utódaitól a hangos cigánylagziig bezárólag. Persze a túlidealizált Nyugat is megkapja a magáét: menet közben derül ki, hogy a papíron tökéletes világ cukros üdítőitalokon és filléres csillogáson kívül nem sokat váltott valóra a nagy elvárásokból…

Aggodalomra annak sincs oka, ha valaki nem ismeri a sok humorral, némi kiábrándultsággal és jó adag keserűséggel megrajzolt balkáni világot: a Napnyugat Expressz amolyan ká-európai bevezető közös bajainkba és örömeinkbe. Az előadásról megjelent lelkes kritikák kiemelik, hogy Zakariás Zalán és a nagy létszámú színészcsapat előadásának talán legfontosabb erénye, hogy a felvetett, húsbavágó komolyságú témákra is képes minőségi, igényes humorral reagálni. A 2019-es premieren jelen lévő szerzőt magát is meglepte az előadást záró nagyszerű ötlet: hogy megtudjuk, mi ez, nincs más dolgunk, mint minél előbb jegyet váltani a Napnyugat Expressz menetrend szerint városunkba érkező járatára.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top