nlc.hu
Szabadidő

Pokoli forróság jön, kiadták a hőségriasztást

Kiadták a hőségriasztást, pokoli forróság csap le az országra hétvégén

A várható tartós meleg miatt ismét hőségriasztást adtak ki az egész országra.
Szökőkútban fürdő gyerek

A következő napokban várható tartós hőség miatt szombat 0 órától hétfő éjfélig hőségriasztást adott ki az ország egész területére Müller Cecília országos tisztifőorvos – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Hőségriasztást akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 25 Celsius-fokot.

Müller Cecília idén hatodik alkalommal rendelt el valamilyen fokozatú intézkedést a hőség miatt; hőségriadót vagy -riasztást.

Hasznos tanácsok a hőség idejére:

  • A hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. 
  • Akik szabadságukat vízparton töltik, azoknak azt ajánlják, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennek, semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.
  • Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik, és ismét hangsúlyozták, hogy ne hagyják a gyerekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban.
  • Ha bárki napon álló autóban hagyott gyereket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot!
  • Ajánlatos több órán át légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája elérhető a katasztrófavédelem honlapján.

Az NNK és az OKF közös közleményében kitértek arra is, hogy a hőséget követően jellemzően viharral érkezik az enyhébb időjárás. Érdemes figyelemmel kísérni a meteorológiai szolgálat és a nagyobb tavaknál működő viharjelzőrendszer riasztásait. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban tovább fokozódik a hőség, hétfőn többfelé a leghidegebb órákban is 20 fok feletti értékeket mérhetnek, délután pedig akár 37 fokig is emelkedhet a hőmérséklet. A jelenlegi prognózis szerint kedden érkezik egy hidegfront, amelynek hatására mérséklődik a hőség.

(MTI)

(Kiemelt kép: MTI / Rosta Tibor)

Egyre durvább a forróság:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top