nlc.hu
Szabadidő

A Snapchat Scan funkciója ugyanazt tudja, mint a zenekereső applikációk, csak vizuálisan

Megmondja a telefonod, honnan van a buszon melletted ülő menő ruhája

Olyan, mint a Shazam a zenékhez, csak a látható világban működik.

A zenefelismerő applikációk, mint a Shazam vagy a SoundHound – késő harmincas, kora negyvenes olvasóink ezen a ponton jól eső nosztalgiával gondolhatnak az okostelefonok előtti TrackID szoftverre is – számtalan embernek okoztak már rengeteg örömet, hiszen segítségükkel könnyen meg lehetett állapítani, mi az a szuper szám, ami épp szól a rádióból vagy amit mondjuk egy film egyik kulcsjelenetében használnak aláfestő zeneként.

Ehhez hasonló megoldással rukkoltak most elő az eddig főleg az eltűnő kép-, és videoüzenetek küldését lehetővé tévő Snapchat fejlesztői. A Snapchat Scan segítségével azonban nem a zenéket azonosíthatjuk, hanem szinte bármit, amit a szemünkkel, illetve a telefonunk kameráján keresztül látunk.

Megmondja a telefonod, mit látsz

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Az úgynevezett vizuális keresés (visual search) nem újdonság, a Google már 2017-ben bemutatta a Lens nevű szoftvert, amelyet azonban csak a Google Pixel telefonjain, illetve egy pár további androidos okostelefonon lehetett használni. A Pinterestnek is van egy hasonló, Lens nevű megoldása, amely azonban nem a kamera által látott konkrét tárgyakat tudta azonosítani, csupán hasonló megjelenésű dolgok képeit tudta megmutatni a felhasználónak.

A Snapchat Scan azonban már ennél jóval többet tud: a szoftvert egy előttünk lévő tárgyra – vagy épp élőlényre – irányítva megtudhatjuk, pontosan mit látunk. Például egy cuki kutyát “leszkennelve” megtudhatjuk, milyen fajtájú, vagy egy szép virágra irányítva a kamerát megtudhatjuk, milyen növényről van szó.

Ennél többet is ígér az alkalmazás, a közeli jövőben ugyanis már akár arra is használhatjuk, hogy leszkenneljükn egy élelmiszer-alapanyagot, gyümölcsöt, zöldséget, tésztát, akármit, és egyből megfelelő receptötletekhez jussunk. Természetesen a különféle termékek, ruhák, bútorok, vagy épp autók is szerepelnek a szoftver repertoárjában, amely a vásárlásban nyújt segítséget. Ruhák esetében még ajánlásokat is kaphatunk, hogy az adott darabot milyen szettekkel viselhetjük együtt.

Mint a fenti videón is látható, a The Verge tesztelte az alkalmazást, a tapasztalataik szerint egyelőre a Scan még kissé akadozva működik, vagyis, nem 100 százalékos pontossággal ismeri fel a körülötte látható világot. Ez azonban várhatóan gyorsan fejlődik majd, különösen, hogy a lap információi szerint a Snapchat nem csak a világ egyik legnépszerűbb üzenetküldő szoftvere, hanem az egyik legtöbbet használt kamera-applikációja is: naponta mintegy ötmilliárd felvételt készítenek a felhasználók a Snapchat kameráját használva, a háttérben dolgozó képfelismerő algoritmus tehát rohamos ütemben okosodik, így vélhetően a Scan funkciói is egyre kifinomultabbak lesznek.

Még több okostelefon és internet az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top