nlc.hu
Szabadidő

A Titanic túlélő Violet Jessop

Megmenekült a Titanicról és két másik hajókatasztrófát is túlélt az elsüllyeszthetetlen Violet Jessop

Az Olympic, a Titanic és a Britannic katasztrófájakor is a fedélzeten volt, ám mindhárom alkalommal megmenekült és a hajózástól sem ment el a kedve.

Violet Constance Jessop ír emigráns szülők gyermekeként 1887. október 2-án látta meg a napvilágot Argentínában. Valódi túlélőnek született: kisgyerekként tuberkolózist kapott, az orvosok csupán néhány hónapot jósoltak neki, ő azonban legyőzte a betegséget. A család kilenc gyermeke közül csak hatan élték meg a felnőttkort, az egyikük ő volt.

17 éves volt, amikor édesapja belehalt egy műtét szövődményeibe és édesanyja egészsége is megromlott. Elsőszülöttként pedig ráhárult a kenyérkereső szerepe. A White Star Line óceánjáróin vállalt munkát. 1911. szeptember 20-án ott volt az Olympic fedélzetén, amikor az összeütközött az HMS Hawke hadihajóval. Az óceánjáró súlyosan megsérült, ám sikerült visszatérnie Southampton kikötőjébe. Violet épségben úszta meg a szerencsétlenséget.

Violet Jessop

Violet Jessop (Fotó: Wikipedia)

1912-ben a Titanicra jelentkezett dolgozni, döntésében a családja és a barátai is támogatták. A katasztrófa éjszakáján, a műszakja után épp lefekvéshez készülődött, amikor rázkódást észlelt és baljós zúgást hallott. A fedélzetre sietett, ahol rögtön feladattal bízták meg: igyekezzen megnyugtatni az utasokat és a mentőcsónakokba segíteni őket.

Végül aztán őt is beparancsolták a 16-os számú mentőcsónakba, majd vízre bocsátás előtt még egy kis „csomagot” is a kezébe nyomtak: egy kisbaba volt benne. Violet nyolc órán át dajkálta a csecsemőt, míg a Carpathia kimentette őket. Nem sokkal ezután egy ismeretlen asszony kikapta a kezéből a csöppséget és eltűnt vele a tömegben. Violet soha többé nem hallott felőle.

A süllyedő Titanic

Forrás: Getty Images

Az átélt szörnyűségek nem vették el a kedvét a hajós munkától. Ápolónőnek tanult a Vöröskeresztnél, majd a Titanic katasztrófája után négy évvel a Britannicon szállt vízre újra.  A hajó 1916. november 21-én a görög Lemnosz szigetének közelében aknára futott és egy órán belül elsüllyedt. Violet bejutott az egyik mentőcsónakba, azt azonban a hajócsavarok beszippantották. A nő az utolsó pillanatban a vízbe vetette magát és úszni kezdett, a tőkesúly azonban megütötte a fejét és koponyasérülést szenvedett. A balesetet azonban így is túlélte.

Az elsüllyeszthetetlen Violet egészen az 1950-es évekig hajókon dolgozott. Nyugdíjba vonulását követően a vidéki Angliában telepedett le. 1971-ben, szívelégtelenségben hunyt el.

via

Olvass még a Titanicról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top