nlc.hu
Szabadidő

Hatalmas VHS-gyűjtemény Liverpoolban

Az év kérdése: miért gyűjti ezrével a videokazettákat ez a férfi?

Nem tudja, hány kazija van, de már nem fér el a lakásban.
VHS-gyűjtemény

Kevesen értik, de a furcsa hobbi művelői ettől még egyre többen vannak. A VHS-gyűjtőkről van szó, akik teljes komolysággal építenek hatalmas házi videotékát. A világ egyik legnagyobb magángyűjteménye alighanem a saját nevét is elhallgató, csak The Mayor – A Polgármester – néven ismert liverpooli férfié. Azért alighanem, mert senki nem tudja, hány kazettája van – még ő maga sem.

Mayor a lakásán halmozza fel a lenyűgöző gyűjteményt, amit már nincs hova tennie. Látványra sem semmi a magántéka: az egészet igyekszik úgy berendezni, mint egy hivatalos kölcsönző, még egy Blockbuster – ez volt a kilencvenes évek legnépszerűbb tékahálózata az angolszász országokban – neonlogója is van, amely persze éjjel-nappal világít.

A férfi annyiban biztos, hogy 2017-ben 10 ezer kazettája volt, azóta pedig még sokkal több gyűlt össze, csak e hónapban kétezer. A videokazetta-piac ugyanis újra erőre kapott, hiába a tartósabb és jobb minőséget jelentő digitális technológia, a retrórajongók megőrülnek a jellegzetes VHS-életérzéstől, és állítják, egyáltalán nem elfeledett formátumról van szó. Mayor azóta egész tékák teljes gyűjteményére rátette a kezét, volt, ahonnan még a polcokat is megkapta, hogy tényleg hiteles legyen az összkép. Bizonyos kazetták a VHS-éra elejéről, az aranykorból származnak, van filmje, amely még korhatárbesorolást sem kapott, hiszen a megjelenése idején még fel sem találták a rendszert.

Mayor egyébként csak a tékás filmekre esküszik: mint mondja, ezeket sokkal jobb minőségű, tartósabb szalagra másolták, mint a kereskedelmi forgalomban kaphatóakat, amelyek legfeljebb tíz lejátszást bírnak ki minőségvesztés nélkül.

A képekért irány a LADBible cikke!

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top