nlc.hu
Szabadidő

Kultikus filmek a Netflixen

Ezeket a kultikus filmeket megtalálod a Neflixen: jók lesznek téli estékre

Hamarosan itt az év végi pihenés, jönnek a kajálós, tévézős, filmezős esték. Mutatunk néhány retró filmet, amikre jó lesz nosztalgiázni.

Ha nem szeretnéd századik alkalommal is megnézni a Reszkessetek betörőket és a nyáladzó Beethovenre (mármint a bernáthegyire gondolunk) sem vagy kíváncsi, akkor szemezgess ezekből a kultfilmekből. 

1.) Dirty Dancing

Biztos te is láttad már legalább kétszer, a 80-as évek egyik legnépszerűbb moziját, ami igazán ismertté tette a két főszereplőt, Patrick Swayze-t, és a Babyt alakító Jennifer Greyt, akit végül pont a film bevételeiből elkészített orrműtétje gátolt meg abban, hogy további főszerepeket kapjon. A  hazai mozikba csak 1989-re érkezett meg, hogy aztán itt is hatalmas sikereket érjen el, a lányok olvadozzanak Patrick Swayze keskeny csípőjének mozgásától, meg a kedves mosolyától. 

Tudtad?
Baby szerepére Sharon Stone-t is meghallgatták, Johnny megformálásának lehetőségét pedig először Val Kilmernek ajánlották fel, ám ő nemet mondott. Jennifer Grey a fáma szerint 5 perc alatt bizonyította a castingon, hogy ő lesz a legjobb erre a szerepre. A főszerepekre esélyes volt Billy Zane és Sarah Jessica Parker is, de Zane elbukott, amikor kiderült, hogy nem igazán jó táncos.

2.) Grease

A másik táncos, zenés film, ami egyébként egynyári limonádénak készült, aztán mindenki meglepetésére a legsikeresebb filmes musical lett belőle. A kis büdzséből készült filmet eredetileg tinédzserekkel szerették volna leforgatni, ám végül úgy döntöttek, nem akarnak csak ennek a generációnak megfelelni, így végül a „felnőttek alakítanak tiniket” megoldást választották. A karakterek megformálására még Elvis Presley neve is felmerült, de addigra a sok alkoholtól meghízott – így végül John Travolta lett a befutó, Sandy szerepére pedig eredetileg a Star Wars sztárját, Carrie Fishert szemelték ki. 

Tudtad?
A film címe, ami magyarra fordítva „Zsír” lenne, ez az az 1950-es évekre jellemző zsíros hajra, gépzsíros motorokra és a zsíros ételekre utal. A Grease alapötletét egyébként a Broadwayen 1971-ben bemutatott azonos című musical adta.

3.) Forrest Gump

Tom Hanks még iszonyú fiatal az egyik leghíresebbé vált filmjében, amelyet nemcsak a közönség, hanem a kritikusok és az Akadémia is imádta, 13 Oscarra jelölték a filmet, amiből hatot el is hozott. Tervben volt, hogy lesz folytatása, sőt, még a forgatókönyv is elkészült, viszont 2001 szeptember 11-én történt terrortámadás miatt úgy döntöttek, értelmét vesztette a dolog. Az alapsztori eredetileg regény formájában jelent meg Forrest Gump, avagy egy együgyű fickó feljegyzései címmel, az író, Winston Groom pedig a könyv folytatásával  is elkészült.

Tudtad?
A híres padot, amin Tom Hanks Forrest Gumpként az életét meséli, a kellékesek helyezték el a Chippewa Square-en, ugyanis a térnek azon a részén eredetileg nem voltak padok. Később elvitték onnan, hogy az ikonikussá vált bútordarab ne váljon az enyészeté. Azóta a padot a Savannah-i Történeti Múzeum őrzi, a mai napig ott lehet megnézni.

4.) A bárányok hallgatnak

Az 1991-ben bemutatott mozi történelmet írt, hiszen thrillerként tarolt az Oscar-gálán, ahol végül 5 szobrocskát sikerült bezsebelnie, köztük a legjobb filmnek járó díjat. Anthony Hopkins és Jodie Foster szintén Oscar-szoborral a kezükben pózolhattak, de díjat kapott a film rendezője és a forgatókönyvet jegyző Ted Tally is. 

A bárányok hallgatnak

Fotó: YouTbue

Tudtad?
A filmbéli sorozatgyilkos, Jame Gumb, vagyis Buffalo Bill személye három valóban létező sorozatgyilkosból állt össze: Ed Gein, aki megnyúzta áldozatait, Ted Bundy, aki begipszelt kezét használta arra, hogy meggyőzze áldozatait,  hogy beszálljanak a furgonjába, valamint Gary Heidnic, aki nőket rabolt el, és a pincéjében tartotta fogva őket. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top