nlc.hu
Szabadidő

Gyurta Dániel akkor és most

3 éve vonult vissza: ezzel foglalkozik most a 32 éves Gyurta Dániel

Gyurta Dániel három évvel a visszavonulása után sem tűnt el a magyar úszósportból, ráadásul 32 évesen kiegyensúlyozottabb, mint valaha.

Gyurta Dániel már 13 évesen tartotta 200 méter mellen a 16 éves korosztály országos csúcsát. A 2004-es athéni olimpián az elődöntőben megdöntötte Rózsa Norbert 1992-ben felállított magyar csúcsát, a döntőben pedig második lett. Ezt követően pályafutása eddigi legnagyobb sikerét a 2009-es római világbajnokságon érte el: a 200 méteres mellúszásban új Európa-rekorddal világbajnok lett.

Gyirta Dániel akkor és most

Gyurta Dániel 2005-ben (Fotó: smagpix/Nagy Zoltán) és Gyurta Dániel 32 évesen (Fotó: Gyurta Dániel/Facebook)

A 2012-es londoni olimpia igazán emlékezetesre sikerült: 200 méteren új világcsúcsot jelentő időeredménnyel az első helyen végzett, és ezzel megszerezte a magyar úszócsapat első aranyérmét. Másnap bejelentette, hogy másolatot készíttet az olimpiai aranyérméről, amelyet az általa nagyon tisztelt, 2012 tavaszán elhunyt mellúszó társa, Alexander Dale Oen családjának fog eljuttatni.

A NOB végül nem engedélyezte az aranyérem pontos lemásolását, egy emlékérem készült, amit 2013-ban adott át Dale Oen bátyjának. Gyurta norvégul mondta el a beszédét. A Nemzetközi Fair Play Bizottság felterjesztette Fair Play-díjra, amit 2013-ban vehetett át.

Gyurta Dániel olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok úszó végül 2018-ban döntött úgy, hogy 28 évesen felhagy a versenysporttal.

„Életem legnehezebb döntését meghozva búcsút mondok a versenyszerű úszásnak. Nem vagyok feladós típus, de beláttam, hogy el kell engedjem. Hálás vagyok az egész nemzetnek, hogy mögöttem álltatok, és megnyerhettem mindent, amit úszó megnyerhet: 6 évig voltam veretlen az egész világon. A medencéknek nem fordítok hátat, a magyar úszás számíthat rám!” – írta akkor Facebook-oldalán az egykori úszó.

Az úszás után: további szakmai sikerek, kiegyensúlyozott magánélet

Gyurta Dani visszavonulása óta főként a magánéletére koncentrál, de a sporttal a mai napig szoros a kapcsolata. A tokiói olimpiára már a MOB tagjaként utazott el, sőt, 2019-től miniszteri főtanácsadóként dolgozik a Külkereskedelmi és Külügyminisztériumban.

A hírt akkor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be egy aláírási ünnepségen, amelyen a Testnevelési Egyetem rektorával, Mocsai Lajossal írt alá együttműködési megállapodást minisztériuma nevében.

Egy tavalyi interjújában arról beszélt a Nemzeti Sportnak, hogy nemrég megkérte a barátnője, Iszak Eszter kezét, és már nagyban tervezik a lagzit. 

„Családcentrikus embernek tartom magam, ezt vélhetően tovább erősíti majd, ha Isten színe előtt kimondom, hogy igen, készen állok a férjszerepre. Az esküvőről a járvány miatt még nehéz beszélni. Sajnos folyamatosan változik a helyzet, de mivel normális és fesztelen lagzit szeretnék, megkötések és félelmek nélkül, a dátum kitűzése még egy kicsit odébb van” – nyilatkozta a lapnak a sportoló.

(Nyitókép: Csibi Szilvia/smagpix)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top