nlc.hu
Szabadidő

Enid városában áll a világ legmagasabb karácsonyfája

8 méter tört le a világ legnagyobb karácsonyfájából… és még így is a legnagyobb

Napokig szedték a törmeléket, de a fa így is a 42 napos fesztivál (és a világ) csúcspontja.

Eddig New Yorkban állt a világ legmagasabb karácsonyfája: a Rockefeller-fa Manhattan központját díszítette és évről évre megdöntötte a rekordot. Egészen eddig. Az új csúcstartó egy oklahomai kisvárosban, Enidben áll – írja a 24.hu. Nem egyszerűen magasabb, hanem sokkal, de sokkal magasabb New York-i társánál: a Rockefeller-épületek közt álló fenyő 24 méteres, az Enidben felállított pedig majdnem dupla akkora, 42 méteres. Mivel a rettenetes szóvicceket szerencsére nem büntetik (még!), maradjunk abban, hogy ez a

Burdzs Karifa.

Karácsonyfa

Fotó: Mike Klemme/The One Enid/Facebook

Azaz csak volt, hiszen egy héttel azután, hogy felállították, december 5-én leszakadt a felső része, egy több, mint 8 méteres rész. A gigantikus fenyő 2000 mérföldet tett meg a kaliforniai Shasta-Trinity Nemzeti Erdőtől a Garfield megyei városig még októberben, és bár az utazás során fennállt a veszélye, hogy eltörik, végül épségben megérkezett. Fel is díszítették húszezer LED-lámpával és tízezer dísszel, és meg is kezdődött a The One nevű rendezvénysorozat – színházzal, tánccal, ajándékosztással –, az időjárás közbeszólt. A szél miatt leszakadó rész hatalmas törmelékhalmot hagyott maga után, és bár nem sérült meg senki, a területet lezárták és napokig takarították a romokat. A világítást és a díszeket azóta átrendezték, a karácsonyi ünnepség pedig folytatódik. A fa pedig, amely így már „csak” 34 méteres, még mindig a világ legnagyobbja, aggodalomra tehát semmi ok.

A New York-i ráadásul jövőre sem veszi vissza a vezetést. Manhattanben minden évben új fát állítanak, a legnagyobb 30 méteres volt 1999-ben, az idei, ahogy írtuk, 6 méterrel alacsonyabb.

Karácsonyfa

Fotó: Tayfun Coskun/Anadolu Agency via Getty Images

Egyébként 12 tonnát nyom és díszek ügyében lazán lekőrözi az enidi fát: összesen 8 kilométernyi izzósort tekertek rá, rajta 50 ezer LED-lámpával, a tetején pedig egy több mint 400 kilós csillag található, persze tele Swarowski-kristályokkal. Nem mintha ez valami verseny lenne.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top