nlc.hu
Szabadidő

10 magyar híresség, aki 2021-ben hunyt el

„Elfogytak a szavak” – 13 magyar kiválóság, akiktől 2021-ben búcsúztunk el

Az elmúlt egy évben ikonikus zenészekkel, színészekkel, kutatókkal, sportolókkal és műsorvezetőkkel lettünk szegényebbek. A teljesség igénye nélkül most 13 olyan magyar hírességre emlékezünk, akik 2021-ben hagytak itt minket.

1.) Törőcsik Mari

Elfogytak a szavak

– mondta Törőcsik Mari 2014 januárjában egyik, 24.hu-nak adott interjújában, amikor arról beszélt, miért nem szeretne több interjút adni. „Nagyon kedvesek, hogy érdeklődnek a hogylétem felől, de egyszerűen elfogytak a szavak, nincs mit mondanom, és azt hiszem, ebben az életben már nem is lesz. Arra szeretném kérni önt és önön keresztül mindenkit, aki érdeklődik utánam, hogy interjú reményében soha többé ne keressenek. Félreértés ne essék, senkivel semmi bajom, de hogy hogyan élek ezután, az mostantól tényleg nem tartozik senkire. Színházi felkérések még vannak, s ezekkel kapcsolatban – ha lesz miről – adok tájékoztatást, de mint magánember megszűntem létezni. 

Hét évvel később, 2021. április 16-án hunyt el a Nemzet Színésze, kétszeres Jászai Mari-díjas és háromszoros Kossuth-díjas színművész, a legtöbbet díjazott magyar színész.  Törőcsik Mari igazi legenda volt már életében is, akit 1956-ban ismert meg a nagyközönség a Körhintában és ettől kezdve hatvan éven át megszakítás nélkül játszott. A művészetét elismerő díjakat felsorolni szinte lehetetlen.Többek között elismerték munkáját Balázs Béla-díjjal, számos nagy nemzetközi fesztiválon a legjobb női alakítás díjával, életműdíjat kapott a Magyar Filmszemlén. Kétszer tüntették ki Jászai Mari-díjjal (1964, 1969). Kossuth-díjat (1973) és Kossuth Nagydíjat (1999) is átvehetett, 1971-ben érdemes művész, 1977-ben kiváló művész címet kapott. 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét ítélték neki oda, 2000-ben pedig a nemzet színésze lett.

Törőcsik Mari

2014-ben Törõcsik Mari (k) Luka, a vándor szerepében Makszim Gorkij Éjjeli menedékhely című drámájának próbáján a budapesti Nemzeti Színházban (Fotó:MTI / Kallos Bea)

A Prima díjat 2003-ban, a Prima Primissima Jubileumi díját 2007-ben kapta meg. Többször is elnyerte a Színikritikusok Díját. 2011-ben a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjával, 2014-ben a nemzet művésze címmel tüntették ki, 2015-ben Kölcsey Ferenc-emlékplakettet kapott, 2017-ben a Magyar Művészeti Akadémia Nagydíjával tüntették ki. 2005-ben Budapest, 2018-ban a Vas megyei Velem, 2019-ben Vas megye díszpolgárává avatták. Rengeteg filmben és színdarabban láthattuk, csak az utolsó éveiben vonult vissza a színpadtól, akkor is betegsége miatt. 

2.) Csűrös Karola 

 A Szomszédok Etusaként ismerte meg az ország Csűrös Karolát, aki saját bevallása szerint sosem heverte ki férje, Horváth Ádám halálát, akivel 56 évig éltek együtt és együtt dolgoztak az említett kultikus, magyar sorozaton. Hogy hogyan került be a teleregénybe, erről így nyilatkozott a szinhaz.hu-nak. „Egyetlenegyszer mondtam, hogy elválok tőle (Horváth Ádámtól): amikor a Szomszédokat tervezve mesélt Etusról. Akkor »fenyegettem meg«, hogy végeztünk egymással, ha nem kaphatom meg ezt a szerepet. Nevetve válaszolta, hogy ez is egy lehetőség, de ő valójában nekem találta ki Etust. Azt azonban egyikünk sem akarta, hogy pusmogni kezdjenek: azért kerültem be a Szomszédokba, mert a férjem rendezi. A forgatáson már rötyögtek a kollégák, hogy jó kis »protekcióm« van, mert Ádám velem volt a legszigorúbb, még egy hiányzó névelőért is ráncolta a szemöldökét.”
1936-ban született, szüleivel gyakran jártak színházba, de egy meghatározó kamaszkori operaélmény, a Varázsfuvola előadása fordította igazán a színészet felé. Másodikos gimnazistaként jelentette be otthon, hogy színész lesz. A édesapja Kossuth-díjas vegyészprofesszor, akadémikus volt, édesanyja  festőművész.

Csűrös Karola

Budapest, 2012. november 3. Szirtes Tamás igazgató köszönti szerződése 50. évfordulója alkalmából Csűrös Karola színművészt a Ne most, drágám! című előadás után a budapesti Madách Színházban 2012. november 3-án (Fotó: MTI / Földi Imre)

Felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, majd a diploma után a győri Kisfaludy Színházba került, 1962-től pedig a Madách Színház tagja lett. A Wikipedia szerint a kezdeti naiva-szubrett szerepkörből hamarosan érett karakterszínésszé vált, alakításaira pedig az alapos kidolgozottság jellemző. Több filmben és televíziójátékban, köztük a hatalmas sikerré vált Szomszédokban is szerepelt. Ismertebb alakításai közé tartozik az Úri muri Rozikája vagy az Ahogy tetszik Céliája. 85 évesen halt meg.

3. ) Gulyás János 

Hetvenöt éves korában hunyt el Gulyás János Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja.

Gulyás János

Gulyás János (Fotó: YouTube)

A hatvanas évektől radikálisan megújuló műfajban számos jelentős alkotása tanította önismeretre, árnyalt gondolkodásra, bátor szembenézésre és megalkuvás nélküli számvetésre a nézőket  Az MMA 100 magyar dokumentumfilm válogatásában több, Gulyás János által jegyzett alkotás is helyet kapott, az MMA Kiadónál 2017-ben jelent meg könyv munkásságáról Tóth Péter Pál tollából A Gulyás testvérek címmel.

4.) Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, a kultikus Omega együttes Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekese. Kóbor János 1943. május 17-én született Budapesten, első együttesét még középiskolásként alakította a József Attila Gimnáziumban: sorsolásos alapon lett a zenekar ritmusgitárosa.

Kóbor János a megalakulásának 55. évfordulóját ünneplõ Omega együttes budapesti koncertjén, 2017. december 28-án.MTI/Szigetváry Zsolt

Kóbor János a megalakulásának 55. évfordulóját ünneplõ Omega együttes budapesti koncertjén, 2017. december 28-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az első együttesét Ciklonnak hívták, majd végül több zenekar összeolvadásából jött létre az Omega, mely ezen a néven 1962. szeptember 23-án játszott először a Műegyetem Hess András téri kollégiumában. Az Omega a legek zenekara volt Magyarországon: 1968-ban elsőként jelent meg önálló albuma a beatzenekarok közül,  az együttes elsőként jutott ki az Egyesült Királyságba, a magyar rockegyüttesek közül nekik volt a legtöbb eladott lemezük Magyarországon (az 1979-es Gammapolis, 650 ezer példánnyal) és külföldön (az 1977-es Time Robber, 1 millió példánnyal). A keleti blokk országaiban is ismert együttesnek komoly tábora van a mai napig Németországban és Svájcban is.

5.) Németh Oszkár 

A Fonográf dobosa 75 évesen hunyt el. A Tolcsvay-trióból is ismert zenész 1946-ban született, és pályáját a hatvanas években roadként kezdte, dobosként a Tolcsvay-trióban lett ismert, majd az 1973 szilveszterén Szörényi Levente, Bródy János, Tolcsvay László, Móricz Mihály, Szörényi Szabolcs közreműködésével megalakult Fonográf együttes tagja volt.

Övé volt a legendás Fonográf lemezbolt a Nyugati pályaudvarnál. Játszott Koncz Zsuzsával, feltűnt Zorán kísérőzenekarában is, valamint vendégzenészként szerepelt annak 2002-ben megjelent Zorán című lemezén.Ezen kívül játszott az Alfonz kalandjai és a Bojtorján együttessel is. Szörényi Levente első szólólemezén és az István, a király lemezen szintén ő dobolt. A Fonográf együttes megszűnte után Móricz Mihály gitárossal megalapította a N. O. coM.M.ent együttest. 

6. ) Oszter Sándor

Életének 73. évében hunyt el, szívinfarktus következtében. 1971-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, első munkahelye a Vígszínház volt, 1978-tól a Nemzeti Színház, majd a Pesti Magyar Színház tagja volt.

Oszter Sándor

Oszter Sándor színművész beszédet mond a Börzsöny Sportcentrum átadásán Diósjenőn 2015. május 30-án (Fotó: MTI / Komka Péter)

1990-től szabadfoglalkozású művészként dolgozott. Hangját a szinkronstúdióban is kamatoztatta. Művészi munkáját 1983-ban Jászai Mari-díjjal ismerték el, 1988-ban lett érdemes művész. 1972-ben a San Remó-i filmfesztiválon ő kapta a legjobb férfi alakítás díját a Kitörésben nyújtott játékáért. 2013-ban Kossuth-díjat kapott sokoldalú, stílus- és műfajgazdag művészi munkásságáért.

7.) Venczel Vera

Életének 76. évében hunyt el Venczel Vera Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész. Venczel Verát otthonában, szerettei körében érte a halál.

Venczel Vera

Venczel Vera a Monokli címû színdarab próbáján (Fotó: MTI / Kollányi Péter)

A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja több mint ötven éven át volt a Vígszínház színésze, ahol emlékezetes alakítások, legendás szerepek sora fűződik nevéhez, emellett számtalan magyar filmben szerepelt.

8.) Mádl Dalma

Életének 89. évében meghalt Mádl Dalma, Mádl Ferenc köztársasági elnök özvegye. 1932. november 9-én született Pécsett, Mádl Ferenccel 1955-ben kötött házasságot.

Mádl Dalma

Mádl Dalma, Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnök özvegye (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Mádl Ferenc köztársasági elnöksége idején, 2000 és 2005 között számos jószolgálati és jótékonysági kezdeményezésben vett részt, majd e tevékenységét férje mandátumának lejárta után is folytatta. Haláláig a Katolikus Karitász jószolgálati nagyköveteként is tevékenykedett. Munkásságát 2005-ben Polgári Magyarországért díjjal, 2012-ben Magyar Szabadságért díjjal ismerték el.

9. ) Csíkszentmihályi Mihály

88 évet élt a Széchenyi-díjas magyar-amerikai pszichológus, a Magyar Érdemrend nagykeresztjének tulajdonosa, az MTA külsős tagja.

Csíkszentmihályi Mihály

Budapest, 2021. október 21. A felvétel 2018. július 4-én készült az erdélyi Csíkszentmihályon a pszichológus díszpolgári címének átadásán (Fotó: MTI/Veres Nándor)

Életének utolsó napjait otthon, családja körében töltötte. A magyar-amerikai pszichológus a flow-élmény pszichológia koncepciójának megalkotója volt, egyike a világhírű magyar tudósnak.

10.) Balogh Mária

Nyolcvanöt éves korában, hosszan tartó súlyos betegség után hunyt el a magyar televíziózás első női riportere. Balogh Mária az MTV-ben egész munkássága során az elesettek, a kiszolgáltatottak érdekében készített műsorokat.

Balogh Mária

Balogh Mária 1967-ben (Fotó: Fortepán)

Népszerű Ebédszünet című műsorával, amely a munkásemberek érdekvédelmét szolgálta, műfajt teremtett. Vezette az Ifjúsági Osztályt, igazgatója volt a Miskolci televíziós fesztiválnak, 2013 óta a MÚOSZ tiszteletbeli tagja, 2019 óta pedig Aranytoll-díjas volt.

11.) Póka Egon

Hatvannyolc éves korában ment el Máté Péter- és Weiner Leó-díjas basszusgitáros, zeneszerző. Póka Egon a magyar blues és rockzene egyik kiemelkedő alakja, a budapesti Kőbányai Zenei Stúdió művészeti szakképző iskola alapítója, igazgatója volt.

Póka Egon

Kapolcs, 2014. augusztus 2. Póka Egon basszusgitáros a Hobo és Bandája együttes koncertjén a 24. Művészetek Völgye fesztiválon a kapolcsi Hobo Klubban 2014. augusztus 1-jén este (Fotó: MTI /Szigetváry Zsolt)

Zenei pályafutását a Metro együttesben kezdte, majd tagja volt többek között a Tűzkerék, az Olimpia, a Juventus zenekaroknak és a Hobo Blues Bandnek, amelyben 1978 és 1993 között játszott. 1997 és 2009 között a P. Mobil tagja volt. Pályafutása során mintegy kétszáz dalt írt és a Kopasz kutya című film zenéjét is ő szerezte. 2007-től önálló formációját, a Póka Egon Experience nevű együttesét vezette, amellyel saját számokat, valamint feldolgozásokat is játszottak. Póka Egon az 1990-es évek derekán hozta létre a Kőbányai Zenei Stúdiót, amelynek igazgatója is volt. A művész 2003-ban Kőbánya díszpolgára lett, 2012-ben megkapta a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét.

12.) Szabó László

84 éves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt Szabó László iparművész, a Tévémaci, a Mirr-Murr és A legkisebb ugrifüles megálmodója.  Szabó László 1935. június 24-én született az akkor még különálló Kispesten.

Szabó László

Szabó László a Tévémaci megálmodója (Fotó: Facebook / Szabó László)

Az általános iskola elvégzése után Esztergomban, a Magyar Repülő Szövetségnél tanult repülőgépmotor-szerelőnek, majd Szolnokon elvégezte a Kilián György Műszaki Főiskolát. Vadászrepülő lett, később, 1965—90 között a Pannónia Filmstúdió munkatársa volt, bábfigurák készítésével foglalkozott. 

13.) Igaly Diána

56 éves korában hunyt el az olimpiai bajnok sportlövő, a magyar szövetség alelnöke Igaly Diána. Igaly minden idők egyik legeredményesebb magyar sportlövője volt, skeetben 2004-ben olimpiai bajnok, négy évvel korábban bronzérmes lett.

A világbajnokságokon egyéniben és csapatban két-két aranyérmet szerzett, az Eb-ken pedig öt aranya volt (négy csapatban, egy egyéniben). Összességében vb-n 11, Eb-n pedig 13 alkalommal állt dobogóra.

(MTI, Wikipédia)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top