nlc.hu
Szabadidő

A szív szimbólum története

Ezért nem szív alakú a szív szimbólum

Számos teória kering azzal kapcsolatban, hogy a valódi szív helyett vajon miről is mintázhatták a szív szimbólumot.

A szív az egyik legismertebb és legnépszerűbb szimbólum a világon, melyet ma egyértelműen a szeretettel, szerelemmel azonosítunk, nem volt azonban ez mindig így. Bár a jelképet évezredek óta használják, a jelentése rengeteget változott. Az pedig bizonyára már neked is feltűnt, hogy a szív forma igencsak eltér attól, ahogyan maga a szerv valójában kinéz. 

A szív szimbólum

A szív szimbólum (Forrás: Getty Images)

Több teória is kering azzal kapcsolatban, hogy a szív szimbólumot valójában miről mintázták. Egyes elképzelések szerint a mellek vagy a fenék körvonalai adták az ihletet, míg mások a borostyánlevelek formájával társítják, mivel az örökzöld növény a hűség megtestesítője, illetve Dionüszoszt, a bor és a termékenység istenét is jelképezi. Az ókori görögök borostyánlevéllel jelölték meg a bordélyházakat is Ephesus városában.

Egy másik teória szerint a szilfium nevű növény inspirálta a szív ábrzolását. A növény nedvét az ókorban fűszerként, parfümként és fogamzásgátlóként is használták. A görögök úgy tartották, hogy Apollón isten ajándéka, és annyira értékes volt, hogy még pénzérméken is ábrázolták.

A holttesteken végzett kutatások révén már az ókorban is tisztában voltak az emberi szív valódi alakjával. Egyes elméletek szerint amikor a katolikus egyház hatalomra került, a boncolások törvénytelenné váltak, és az anatómiára vonatkozó korábbi tanulmányokat is betiltották. Ez azonban nem biztos, hogy igaz, egyes kutatók ugyanis azt állítják, hogy ameddig a boncolásokat tisztelettel kezelték, majd a testrészeket méltó módon, sírban helyezték örök nyugalomra, az egyház támogatta az emberi anatómia tanulmányozását.

Roman de la poire

A Le Roman De La Poire-hoz készült rajz  (Forrás: Wikipedia)

A középkorban a szív szimbólum leginkább egy fenyőtobozra hasonlított és főképp dekorációként alkalmazták, csak a 13.-14. századtól kezdték kapcsolatba hozni a szerelemmel. Egy 1255 körül keletkezett francia szerelmes költeményhez, a Le Roman De La Poire-hoz egy rajzot is mellékeltek, amelyen egy szerető ajándékot, nevezetesen a szívét adja át a kedvesének. Az illusztráción szereplő szív kúp alakú, inkább pogácsára, mintsem szívre hasonlít, azonban ez megfelelt a korszak anatómiai szövegeiben megszokott szívábrázolásnak.

A 15. század vége felé aztán a franciák a játékkártyákon vezették be először a modern szív formát, mely aztán elterjedt az egész világon. 

Létezik ugyanakkor egy olyan elmélet is, hogy a szív szimbólum Alacoque Szent Margit Mária látomásának köszönhetően jött létre, miután azt Jézus Szent Szíveként látta, tövisekkel körülvéve. Ez ugyanakkor nem túl valószínű, mivel a látomásokra az 1670-es években került sor, a szívet pedig akkor már évszázadok óta ábrázolták. A francia apáca látomásainak sokkal inkább ahhoz lehet köze, hogy a szív alak a szeretet reprezentációjaként is elterjedt.

Jézus szíve

Jézus szíve (Fotó: Godong/Universal Images Group via Getty Images)

Bizonyos típusú képek specifikusak – például [Mona] Lisa és Che [Guevara] –, míg mások általánosak, például a szívforma. Az általánosak fokozatosan beszivárognak az általános tudatba. A szívforma megjelent a kártyákon, a szent szív pedig vallási szimbólum lett, mielőtt a szeretet mindenütt jelenlévő szimbólumává vált volna” – fejtegette Martin Kemp művészettörténész.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top