nlc.hu
Szabadidő

Nelson Mandela emlékpark Budapesten

Emlékpark épül Nelson Mandela tiszteletére Budapesten

Az ötezer négyzetméteres Nelson Mandela park lesz Budapest első állandó land art alkotása.
Nelson Mandela

A fővárosi önkormányzat emléket állít a Nobel-békedíjas Nelson Mandela, Dél-Afrika első színes bőrű elnöke tiszteletére: a Gellért-hegy északi lejtőjén, a Filozófusok kertje és a Hegyalja út között hoznak létre új, kreatív, zöld emlékművet – közölte a Főpolgármesteri Hivatal hétfőn.

A hivatal közleménye szerint

az ötezer négyzetméteres gyepes-fás területen létrehozott Nelson Mandela park lesz Budapest első állandó land art alkotása.

A land art alkotások olyan szabadtéri, monumentális, sokszor ideiglenes installációk, amik nem csak alkalmazkodnak a környezeti adottságokhoz, hanem az alkotás szerves részévé teszik a természetet. A Nelson Mandela emlékhely koncepcióját alapjaiban határozzák meg a lejtésviszonyok és a növényzet elhelyezkedése.

Közölték, a névtelen domboldal ezzel többletjelentést, egyedi karaktert kap, a környék új látványossága, találkozóhelye lehet, miközben megmarad értékes zöldfelületnek.

Az emlékpark a 2013-ban, 95 éves korában elhunyt Nelson Mandela életművének fő üzenetét idézi fel: a megbékélés és megbocsátás útját. Ahogy ő is, az emléket állítók is hisznek abban, hogy csak a sérelmeket hátra hagyó, bosszúra nem szomjazó, békében együtt élő társadalom tud épülni és a jövő felé tekinteni.

Mint írták, az emlékmű átadása július 18-án, a Nemzetközi Mandela napon lesz. Az emlékmű kialakítása összesen 9,4 millió forintba kerül. Megrendelője a Budapest Brand nZrt., kivitelező a BKM Budapesti Közművek nZrt. Főkert divíziója.

(MTI)

(Kiemelt kép: DEBBIE YAZBEK / MANDELA FOUNDATION / AFP)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top